Az eredetileg magyarországi származású profi balettáncos, Babos Lilla már egy éve a Kassai Operaház állandó táncosa. Csupán 20 éves, de annál is sikeresebb fiatal hölgy elmesélte, hogy a mesebeli fotók és az egyszerűnek tűnő mozdulatok mögött több mint 10 év kemény munkája áll.

A budapesti születésű balettos életében először az általános iskolakezdéskor találkozott egy jazz-balett tanárnővel, akivel később már közösen gyakoroltak, majd csoportosan léptek fel számos iskolai és kerületi rendezvényeken egyaránt. Egy év elteltével Lilla úgy érezte, hogy tánctudását tovább szeretné fejleszteni. Az MTF (Magyar Táncművészeti Főiskola) éppen ekkor hirdetett meg előkészítő tánckurzusokat gyerekek részére, ahol profi mesterek ismertették meg a gyermekeket a tánc alapjaival.

,,Ez egyszerre volt csodálatos és kemény felfedezés számomra, de kitartottam még a könnyeimen át is és 2 év előkészítőt követően mesternőm biztatására jelentkeztem az MTF nulladik évfolyamába,” – emlékezett vissza Lilla.

A sikeres felvételi után a kezdő balettosra 10 kemény év várt, napi 4-5 óra gyakorlással.

,,Hiába a sokszor monotonnak tűnő gyakorlatok, testi-lelki fájdalmak, mestereim biztatása, a tánc élménye, a színházi próbák, fellépések izgalma, a közönség érdeklődése és köszönete, mind feledtette ezt velem és vitt tovább a célom felé,”- sorolta tovább a táncosnő.

Miután Lilla a tanulmányai végéhez ért, egy hatalmas próba állt előtte – hogy a vizsgakoncerten jól szerepeljen és felvételt kapjon a Magyar Állami Operaházba. Ez sajnos nem sikerült, mivel két nappal a vizsga előtt a táncosnő egyik próbán súlyosan megsérült.

,,Az MTF-en folyamatos profi képzésben volt részem, előadások, fellépések, sőt, turnék is gazdagították tapasztalataimat. Táncosként elhelyezkedni a mai világban azonban nem egyszerű, még diplomával a kezedben sem. Próbatáncok során dől el, ki-melyik színház tagja lesz, vagy nem lesz,” – mondta el Lilla.

Az MTF befejezése után, 2013 augusztus 15-én a fiatal táncos a Kassai Operaháznál folytatta pályafutását, és azóta is itt dolgozik.

,,Vannak, és lesznek is terveim a jövőre nézve, ami azonban biztos, hogy a következő szezont is a kassai színháznál töltöm, itt a helyem, és célom, hogy ez idő alatt minél több szerepre legyen lehetőségem. Remélem ez megadatik, mint ahogy az is, hogy egyszer egy nagy színház/operaház nagy színpadán ,,nagyot” táncoljak.”

szerző és fotó: Németi Robert