Tegnap (2014.9.30-án) Kassa Saca városrészében súlyos közlekedési baleset történt az esti órákban. A 36 éves Kassa környéki sofőr egy Ducati Monster márkájú motorkerékpáron sietett ki a Buzinka utcán keresztül Kassa centrumából. A sofőr nem tartotta be az útviszonyoknak megfelelő sebességet, így valószínűleg emiatt vesztette el uralmát járműve felett, minek következtében oldalra esett, az ellenkező sávba sodródott, majd frontálisan ütközött egy Škoda Octavia személyautóval, amit egy 21 éves férfi vezetett a Rozsnyói járásból. Az ütközés következtében a motorkerékpáros súlyos sérüléseket szenvedett, míg a autó sofőre, aki nem volt ittas állapotban, épségben megúszta a balesetet. A motorkerékpárostól, akit rögtön kórházba szállítottak, vérmintát vettek, hogy megállapíthassák, fogyasztott-e alkoholt a balesetet megelőzően. A teljes kár összege 4 500 €.

A motorbalesetek fő oka az, hogy a járművezetők nem tartják be a közlekedési szabályokat. A statisztikai felmérések szerint a gyorshajtás csak másodlagos tényező. A motorosoknak nem kellene túlértékelni saját vezetői képességeiket és alábecsülni a gyorshajtás veszélyeit. Minden egyes motorbalesetnél épp a sebesség az, ami élet vagy halál kérdése.

A rendőrség szeretné felhívni a motorkerékpárosok figyelmét, hogy saját képességeiknek és tapasztalatuknak megfelelően, továbbá az útviszonyokhoz, időjáráshoz és más előrelátható tényezőkhöz mérten közlekedjenek.
Vezetés közben a motorkerékpárosok kötelesek a számukra kifejlesztett, megfelelően rögzített védősisakot viselni. Az akár 50 €-ig terjedő bírságot elsősorban a motorosok biztonsága miatt vezették be, nem pedig a közlekedési rendőrség öncélű szankciójaként.
A védőruházat viselése természetes kellene, hogy legyen. Az autóvezetőkkel ellenben a motorkerékpárosok sokkal sebezhetőbbek, egy esés súlyos sérüléseket vagy akár halált is okozhat. Nem kell feleslegesen kockáztatni, hiszen előbb-utóbb az ember az előírt, lassúbb sebességgel is eljut oda, ahova szeretne. Mielőtt a motorkerékpáros az úttesten bármit is tesz, pld. mellőz, nem árt elővigyázatosnak és előrelátónak lennie, inkább bizonyosodjon meg róla, hogy az autó sofőrje tényleg látja őt a visszapillantó tükrében. Nem beszélve a kereszteződésekről, ahol nem minden autósofőr toleráns és húzódik odébb egy kicsit, hogy a sávban a motorkerékpáros is elférjen. Az autóvezetőknek pedig tudatosítaniuk kell, hogy az utakon motorkerékpárosok is vannak, akik elférnek ott is, ahol egy autó nem.
Végezetül az egyik legfontosabb tanács: sofőrként mindig figyeljük a visszapillantó tükreinket és azt, hogy éppen mi történik az autónk körül.

DSC_0111DSC_0093DSC_0089