Kassa Megye Önkormányzata több mint három év után elkészült a királyhelmeci szakközépiskola történelmi épületének felújításával. A beruházás több csaknem 1,6 millió eurót vett igénybe, ebből 1,1 milliót a megye a saját költségvetéséből finanszírozott, a fennmaradt részt pedig az oktatásügyi minisztérium biztosította be. A felújított épületet ma, a félévi bizonyítványok kiadásának napján adták át Rastislav Trnka megyeelnök jelenlétében.

„A szakközépiskola épülete már 124 éve szorosan összefügg Királyhelmec történelmével. Sajnos azonban az elmúlt 18 évben nagyon rossz műszaki állapotban volt, amelynek következtében néhány osztályban korlátozni kellett az oktatást, valamint az itt tanuló diákok száma is csökkent. Tekintve, hogy a megye egyik legrégebbi iskolaépületéről van szó, felújítása nem volt egyszerű.” – nyilatkozta az átadási ünnepségen kapcsán Trnka. Hozzátette azt is, hogy reméli, a felújítás által az iskola vonzóbb lesz a kilencedikes diákok számára.

Az épületet még 1897-ben építette gróf Majláth József és egészen 50 évig kórházként üzemelt. 1945-től a Járási Nemzeti Bizottság székhelye volt, majd 1960-tól vált gimnáziummá. Középiskolaként 1986-tól működik.

Maga a rekonstrukció két szakaszra volt felosztva, az első rész a tető javítását foglalta magába, mely alatt sor került az egész szerkezet és a plafon felújítására is. Ennek köszönhetően a diákok már a tetőtérben is tanulhatnak, hiszen osztályokat alakítottak ki. További újdonságnak számít az iskolai rendezvények megrendezésére szolgáló terem. A második szakasz során felújításra kerültek a beltéri lépcsők és lépcsőház, a padló, új vakolatot kaptak a falak, valamint szigetelték a homlokzatot. Ezen felül az ablakok cseréje sem maradhatott el.

Az intézmény volt igazgatója, Ivan Beňo elmondása szerint a felújítási munkálatokba a koronavírus-járvány is közbeszólt. A munkások kiesésén kívül az építőanyagok élérhetőségének korlátozottságával is meg kellett küzdeniük. A munkálatok előre nem látható okok miatt is elhúzódtak, de végül is sikerült befejezni mindent.

Az iskola már harmadik éve vesz részt a duális képzésben, melynek lényege az iskola és a munkáltatók együttműködésében rejlik. Annak érdekében, hogy a szakirányok minél jobban ki tudja szolgálni a piac igényeit, folyamatosan fejlesztik a gyakorlati oktatást. Az Integrált Regionális Operatív Programnak köszönhetően nemrég olyan új oktatási segédeszközöket vásároltak, mint CNC-gépek és szoftverek, marógépek, vagy hagyományos szerszámgépek. Az iskolában emellett egy modern autódiagnosztikai központ is működik.