Tűz ütött ki tegnap éjjel a Kpt. Nálepku utcában található elhagyatott Rozman-villában, a Kuzmány lakótelepen.

A tűzoltók 10 órától körülbelül éjfélig dolgoztak a helyszínen. A tűz a pincehelyiségekben ütött ki, eloltása után pedig öt embert menekítettek ki az épületből. Majd amikor ma reggel a rendőrök és a szakemberek további vizsgálatok elvégzése céljából visszatértek a helyszínre, a romok között egy ismeretlen, valószínűleg férfi holtesttét találták meg. Ezt az információt az Óváros városi hivatala is megerősítette. A tűz keletkezésének okát jelenleg vizsgálják, ám valószínűleg a gondatlan tűzrakás okozhatta.

A helyszínt Óváros polgármestere, Igor Petrovčík is meglátogatta, aki elmondta, hogy az épületet télen gyakorta látogatták a hajléktalanok, akik figyelmeztetve voltak a tevékenységük folytatásának veszélyeire. További nyilatkozata szerint a ház tulajdonosát személyes találkozóra invitálta annak céljából, hogy haladéktalanul kerítse el azt. A cél a hasonló tragédiák jövőbeli megakadályozása.

Az épületet birtokló cég sajnálatát fejezte ki az események fölött, valamint ígéretet tett az idegenek bejutását megakadályozó lépések megtevésére. A romos ház helyén egy lakóépületet húznának fel, ám az építési engedély kiadásának eljárása már 2019 óta húzódik, amit többek között a lakosok petíciója is hátráltatott.

A villában régebben Ladislav Rozman fényképész lakott, a lakótelep megépülése előtt pedig több ehhez hasonló ház állt egymás mellett, az ún Huštáky környéken.

Forrás, borítókép: Korzár