Az Oncsa vasúti átjáró után található, ún. Szomotori csatornán átívelő M1417 híd a tartószerkezete süllyedése miatt már régóta balesetveszélyes állapotban volt.

A felújított híd

„A kivitelezőnek át kellett dolgoznia a projektdokumentációt, valamint szükség volt egy új geológiai földmérés elvégzésére is, amely az altalaj problémáit vette figyelembe. Eltávolításra került az eredeti tartószerkezet, megerősítésre kerültek a köztes támasztékok és olyan mikrocölöpöket kaptak, amelyek meggátolják a tartószerkezet újbóli károsodását. Ezen előre nem látható körülmények miatt beszélhetünk egy igényesebb felújítási munkálatról.” – magyarázta Kassa Megye Útkezelőjének igazgatója, Anton Trišč.

Az átadás

A hídépítmény a rekonstrukció során 3 pólusú lett, vasbeton lemezekkel összekötött új, előregyártott vasbeton gerendákat kapott. Ezen kívül új szigetelést, útburkolat-réteget, szegélyeket és védőkorlátot kapott, valamint sor került a Szomotori csatorna medre lejtésének módosítására is.

Az új híd csaknem 25 méter hosszú és 7 m széles. Az úttest szélessége több mint 5 m. A rekonstrukciója 155 ezer eurójába került a megyei önkormányzatnak. A munkálatok alatt forgalmi korlátozások voltak érvényben, a híd le volt zárva, a kerülőút pedig Királyhelmecen át vezetett.

A hidak felújítása nem csak a kényelmet szolgálja, hanem elsősorban a biztonságot. A megye tulajdonában lévő hidak közül minden 11. javításra szorul. Ezért is teszünk meg azért mindent, hogy növeljük a biztonságot és megelőzzük a jövőbeli baleseteket. Még ha a híd rekonstrukcióját műszaki problémák, valamint a beomlásának veszélye is fenyegette, jó hír a lakosok számára, hogy a munkálatok végre befejeződtek. Hónapok után így most újra problémamentesen eljuthatnak Kisgéresből Perbenyikbe.” – nyilatkozta az esemény kapcsán Rastislav Trnka megyeelnök.

Forrás, képek: Kassa Megye Önkormányzata