Ahogy közeledik a karácsony, egyre több embernek jut eszébe az ünnep fő szimbóluma, a karácsonyfa beszerzése. A klasszikus, üzletekben vásárolt műfenyők és az elő fenyőfák előnyei és hátrányai vitathatóak, azonban, ha a környezetünk védelmét tartjuk szem előtt, a választás egyértelműen az utóbbira esik. A mű fenyőfákat ugyanis, a sírok díszítésére használt koszorúkhoz és díszekhez hasonlóan nem lehet újrahasznosítani, így vagy a szemétlerakókon vagy az égetőkben végzik. Itt eszünkbe juthat az is, hogy az élő fenyőket ki kell vágni, meg kell oldani a szállításukat, nagyobb törődést igényelnek, hullatják a leveleiket és aztán pedig szintén a szemétben végzik, még ha biológiailag lebomló hulladékról is van szó (utóbbi megvalósítása szakszerű hulladékkezelést igényel).

Szerencsére azonban már erre a dilemmára is van megoldás. A Városi Zöldövezet-kezelő ugyanis cserepes élőfenyők bérbeadását kínálja a kassai lakosok számára. A bérbeadáson kívül a szervezet a fák kiszállítását is vállalja, egészen a bejárati ajtóig. A fák teljes mértékben Szlovákiából származnak.

Hogyan is működik a bérbevétel folyamata?

A fákat a szervezet erre külön létrehozott weboldalán lehet megrendelni, ahol minden ehhez szükséges információ megtalálható. Egy szúrós luc (Picea pungens) bérleti díja 39 euró, ami magába foglalja a ki- és elszállítást is. Elég csak kiválasztani a nekünk tetsző fát, majd megvárni a posta által kézbesített számlát és kifizetni. A fák 110 – 130 cm nagyságúak. Fontos tudnivaló, hogy a lift nélküli lakóházak esetében, a szállítási költség emeletenként 5 euróval növekszik. A fák kiszállítását december 13-án kezdik meg, ám a nagy érdeklődés miatt nem árt sietni a rendeléssel. Ha valakinek nem jutott, a szervezetnél lehetőség van másfajta cserepes fenyők megvásárlására is.

A fenyőről való gondoskodás

Mint minden növény, a fenyő is törődést igényel, főleg ha eltávolítjuk eredeti környezetéből. Fontos, hogy a fenyő a lakásban megfelelően akklimatizálódjon, ezért tilos radiátorhoz, kályhához vagy más fűtőtest mellé helyezni – ilyen esetekben sokkot is kaphat. Ezen kívül minden második nap 1 liter vízzel kell őket megöntözni, erre gondoljunk akkor is, ha sokat vagyunk távol az otthonunktól. A törődésért cserébe azonban hamisíthatatlan fenyőillatot és esztétikai élményt kapunk, mindannak tudatában, hogy jót cselekedtünk a Földdel.

Ezt követve, az ünnepi időszak befejeztével, tehát január 6-a után a fákat a szervezet munkatársai visszaveszik, a faiskolába majd a városba vagy más helyekre ültetik őket, így nem lesz belőlük hulladék.

Borítókép, illusztrációs: chovatelhospodar.sk