Kassa és Eperjes megye újdonságok bevezetését tervezi az elővárosi autóbusz-közlekedésben. Ez magába foglalja a mobiltelefon általi fizetést, valamint a napitól az éves érvényességig terjedő bérletek használatát. Ezen felül életbe lép egy új, zónaalapú díjszabás is, amely a Keleti Integrált Közlekedési Rendszer (IDS) egyik alappillére lesz. Célja a tömegközlekedés által való utazás felgyorsítása és egyszerűsítése.

„Az új díjszabás legnagyobb előnye, hogy az utasok ugyanazért az árért utazhatnak az útvonalra való tekintet nélkül, közvetlenül és átszállással is. Ezen kívül, az elővárosi autóbusz-közlekedésben napi, havi, negyedéves és éves bérleteket tervezünk bevezetni. Ezzel a lépéssel a rendszeresen utazóknak szeretnénk kedvezni, akik munkába vagy iskolába való eljutásra használják a tömegközlekedést. Ezek a változtatások nem utolsósorban a tómegközlekedés gyorsaságára is hatással lesznek.” – nyilatkozta Rastislav Trnka megyeelnök.

Milan Majerský, Eperjes megye elnöke is sikerként könyveli el az újdonságokat, valamint hozzátette, hogy a változások részeként egységes szállítási menetrendre, szerződésekre, illetve a jegyvásárlást megkönnyítő telefonos alkalmazás bevezetésére is számíthatunk.

Az elővárosi autóbusz-közlekedésben jelenleg egy ún. kilométer alapú díjszabás van érvényben. A menetjegy ára tehát a kilométerek számától függ, az új díjszabás pedig azon zónák számát veszi alapul, amelyeken az autóbusz áthalad. Ezt az új díjszabást a Keleti Integrált Közlekedési Rendszer társaság ajánlatára, a két önkormányzat a jövő év első felében szeretné bevezetni. 

Az új díjszabás az első fázis során az elővárosi autóbusz-közlekedésben lesz bevezetve, a megyék vezetősége viszont számol az egyes városok tömegközlekedéseibe, illetve a vasúti közlekedésbe való kiterjesztésével is.

A társaság a díjszabáson való változtatásokon kívül egy analitikus tevékenységekkel és közlekedési modellezéssel foglalkozó részleget is szeretne létrehozni. Ennek az lesz a feladata, hogy a mindkét megyét érintő Fenntarthatóbb mobilitás tervei keretén belüli közlekedési modellekkel foglalkozzon, valamint majd fokozatosan a két megyei város közlekedési modelljeivel is. A társaság 2021-ben Eperjes és Kassa városi közlekedését is szeretné majd bebiztosítani. Míg Eperjes városa már szeptembertől a társaság partnere, Kassa az elkövetkezendő napokban fog csak csatlakozni.

Forrás, borítókép: IDS Východ