Örömhírt vittek Beregszászra

A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola tíz diákja tanáraik, Pribék Emőke és Borsos Kornélia kíséretében december 7. – 11. között Beregszászra utazott, a kilencedik alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Betlehemes Diáktalálkozóra. Az esemény mottója Sík Sándort idézte: „Csak azt tudjuk szeretni, amit ismerünk!” A Csíktaplocáról, Kassáról, Kecskemétről és Szabadkáról érkező 60 magyar diák és kísérőik ennek szellemében ismerkedtek, barátkoztak egymással és kárpátaljai vendéglátóikkal. Közben pedig a régi jó betlehemes hagyományok felelevenítésével hirdették az Örömhírt: a Megváltó születését.

A színes programok során minden adott volt egymás életének, kultúrájának megismerésére. A diákok részt vettek játékos ismerkedési esten, iskolai rendhagyó tanórákon, kézműves foglalkozáson. A felnőttek, a csoportok vezetői bekapcsolódhattak a magyar gimnázium tantestület munkájába, komoly szakmai tapasztalatcsere zajlott. A csoportok megismerkedtek Beregszász nevezetességeivel, kirándultak a munkácsi várba és a vereckei hágóhoz. Legfontosabb mégis a sok helyen bemutatásra kerülő betlehemes játékuk: Beregszászon a konzulátuson, a főtéren, az adventi koszorú mellett, intézményekben, óvodákban, iskolai osztályokban, a főiskolán a cserkésznapon, a környékbeli falvakban családoknál. A 6 betlehemes csoport mintegy 50 helyen hirdette az Örömhírt, ami elődeink megszívlelendő üzenetét is közvetíti: karácsonyi örömre, közösségi alkotásra, szolidaritásra serkenti ifjúságunkat. Ezt az együttérzést fejezte ki az a sok – sok „cipősdoboz” ajándék, amit a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola óvodásai és iskolásai gyűjtöttek össze, és küldtek ki – ezúttal beregszászi óvodák rászoruló gyermekeinek. A szombat esti gálán, nagy közönség és egymás előtt színpadon adták elő betlehemes játékukat a csoportok, majd táncházzal zárták az estet.

Vasárnap az istentisztelet után nehéz volt a búcsú: A fogadókat illető vándorbotot a kassaiaknak nyújtották át: jövőre ők lesznek a házigazdái a jubileumi, 10. Kárpát-medencei betlehemes diáktalálkozónak.