Rastislav Trnka megyeelnök a mai és a holnapi napra tanítási szünetet rendelt el a megyei fennhatóság alá tartozó középiskolákat illetően. Ennek értelmében zárva tartanak a kollégiumok is. Az intézkedés a már Szlovákiában is terjedő koronavírus miatt került meghozatalra.

Elsősorban arra szeretném kérni az embereket, hogy ne féljenek és őrizzék meg a nyugalmukat. A külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy azokon a helyeken, ahol odafigyeltek a megelőzésre, a vírus nem volt halálos kimenetelű. Tekintve azonban, hogy a megyében múlt héten volt a tavaszi szünidő, nem zárható ki, hogy valamely diákok a külföldi, rizikós területeket is meglátogatták. Az igazgatók ezért hétfőre és keddre igazgatói szabadot adtak a diákoknak. Ez alatt a két nap alatt minden információt össze szeretnénk gyűjteni a diákok szünidei holléttéról.” – nyilatkozta Trnka.

Az intézkedés összesen 70 tanintézményt érint, beleértve a nyolcosztályos gimnáziumokat is. Ezen kívül a városban a Kassai Műszaki Egyetem egészen március 20-áig megszakította a nappali oktatását.

„Ezen kívül azt ajánljuk az iskolaigazgatóknak, hogy jól gondolják meg a külföldi, illetve szlovákiai sítáborok szervezését. Amennyiben lehetséges, a sítáborokat el kellene halasztani.” – tette hozzá.

Az egészségügyi minisztérium rendelete alapján továbbra is érvényben van az idősek otthonának és a kórházak látogatásának tilalma is. A Kassa megyei önkormányzat ezzel egyúttal visszamondott minden általa rendezett kulturális eseményt. Azon önkormányzati alkalmazottakat, akik az elmúlt napokban Kínában vagy Olaszországban jártak, most kéthetes kényszerszabadságra küldték.

Az önkormányzati hivatalban mától a látogatások is szabályozva vannak és ugyanígy visszamondják az alkalmazottak külföldi útjait is. Ezen kívül az ARRIVA Michalovce a.s. és az eurobus s.r.o. járművei mindennapos fertőtlenítésen esnek át. Szigorúbb fertőtlenítési intézkedések vannak érvényben minden önkormányzati hivatalban.

Forrás: Kassa megye hivatalos weboldala