A meghiúsult (?) közösségi kerékpározás bevezetése után most itt a közösségi autózás – ismertebb nevén a carsharing. A SHARE´Ngo nevet viselő projekt néhány hónapon belül beindulhat. A kikölcsönözhető autókat a kínai ZhiDou elektromos autókat gyártó cég fogja biztosítani. A közösségi autózás fogalma nem egy új találmány, jelenleg számos olaszországi városban működik, ám most Kassa kerül sorra. Portálunk felkereste a cég importálásért felelő ügyvezető igazgatóját, Branislav Kocpert, aki a következő információkat árulta el:

„Az autók kikölcsönzése elsősorban egy mobilos applikáción keresztül fog történni, amely során az ügyfél lefoglalja az autót és a navigációs rendszer pedig el is vezeti hozzá. A rendszer honlapján – sharengo.sk található visszaszámláló a projekt lehető legkésőbbi megkezdését méri. Ezzel szemben az autók feltételezhetően akár már a jövő héten megérkezhetnek a városba, és így sor kerülhet egy bemutató megtartására is. A rendszert egy olasz cég fogja működtetni, de a mi esetünkben egy kassai székhelyű szlovák alvállalatról beszélhetünk, ami az autók beszállításáért felel.

Működés

Ami az autókban levő navigációt illeti, nem egy hagyományos navigációs rendszerről van szó, hanem egy úgynevezett carsharing egységről. Az autót csak a mobilos alkalmazással vagy egy vásárlói kártyával lehet majd kinyitni (ami hasonló a benzinkutak, illetve áruházláncok által kibocsátott kártyákhoz). A belső tér is kifejezetten erre a célra lett kialakítva, tehát úgy, hogy ne lehessen benne könnyen kárt tenni. Továbbá, állandó megfigyelés alatt áll, így az ügyfeleknek egyáltalán nem kell törődniük sem feltöltéssel sem a tisztítással, mivel ezt mind az üzemeltető végzi. A 4 órát igénybe vevő feltöltés speciális „ballboxok” segítségével fog végbemenni. Ezen kívül az ügyfelek az alkalmazáson keresztül figyelemmel követhetik az autók töltöttségi szintjét.

Az autó felszereltsége

Elérhetőség  

A város több pontján is lehet majd kölcsönözni autókat. A könnyebb hozzáférhetés végett a város zónákra lesz felosztva, az első, zöld zónába tartozik a tágabb városközpont, amin belül az ügyfelek bárhol leparkolhatják az autókat. Természetesen a parkolóhelyekről még egyeztetni kell a várossal, illetve a parkolási cégekkel. Ezen kívül az egyes lakótelepen úgynevezett pontok lesznek kialakítva, amelyek néhány kijelölt parkolóhelyet jelentenek. Az út végeztével az ügyfél egyszerűen csak leparkol és kijelentkezik.

Így találhatóak meg az autók az alkalmazás segítségével

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fizetés

A bérleti díj percekre számolódik, aminek keretén belül lehetőség nyílik perccsomagok megvásárlására, illetve hagyományos bankszámláról való fizetésre is. A perccsomagok kedvezőbbek, mivel két utas esetén az autó használati díja ugyanannyi, mint a tömegközlekedés használata, vagy akár még olcsóbb is. Az autó üzemeltetése ugyanis 100 km-re 1-1,50 eurót igényel, ennél talán már csak a kerékpár használata kedvezőbb. A projektet 20 darab autóval szeretnénk elkezdeni, de egy hónap után ez a szám akár 36-ra is növekedhet.”

Filip Orsolya