Szombat este (szeptember 29.) a Fő utcán letartóztatták Katarína Rubinovát, kinek bátyját, Michal Hamrákot a szovjet katonák lőtték agyon az 1968-as megszállás során.

Katarína ugyanis Peter Kalmus képzőművész társaságában egy gyémánt végű tollal el szerette volna távolítani a tábláról Ján Bajtoš állambiztonsági kapitány nevét a megszállás áldozatainak emléktáblájáról, akit 1968 szeptemberében lőtt le egy szovjet katona a kavocsáni víkendházában. Az emléktáblát még 2013-ban avatták fel, a megszállás 45. évfordulója alkalmából, viszont Bajtošt az aktivisták nem tekintik a megszállás közvetlen áldozatának.

Néhány percen belül megérkeztek a városi rendőrök, akik arra szólították fel Katarínát, hagyja abba az emléktábla megrongálását. Ő viszont azt válaszolta nekik, hogy addig nem hagyja abba, amíg teljesen el nem távolítja a nevet. A rendőrök erre leszedték őt a létráról majd értesítették az állami rendőröket.

„Minden rendben van velem, nem vagyok őrült, hogy a rendőröknek kelljen elvezetnie. Nagyon is tudatosan teszem, amit teszek” – mondta a rendőröknek Katarína. „Édesanyám havonta járt a rendőrség állambiztonsági osztályára. Ez a férfi, kinek neve a bátyámé felett van, minden hónapban kihallgatta, elmegyógyintézetbe utalta, ahol elektrosokkos kezelést kapott. A bátyám és az édesanyám a sírjukban forognak. Ez a név nem maradhat ott. Negyven évig az orosz törvények elnyomása alatt éltem, ma ezt már nem engedem meg senkinek.” – nyilatkozta.

Az esetről videófelvétel is készült:

DNES sa nám stalo v Košiciach toto:Hrdinku nášho filmu, pani Katku, sestru sovietmi zavraždeného Miška Hamráka, dnes odviedli (protizákonne, hoci to asi nevedeli) košickí policajti po tom ako diamantovým perom preškrtla meno eštebáka Jána Bajtoša, ktorý sa neprávom (zásluhou ex-primátora Rašiho) dostal na pamätnú tabuľu zabitých počas invázie v auguste 68. Pani Katka prežila smrť svojho 16 ročného brata, samovraždu svojej mamy, ktorú vypočúvali ŠtB a perzekúcie ako politicky nespôsobilá odoba (ešte neplnoletá). Pôvodnú pamätnú tabuľu, ktorú spravil Peter Kalmus dali neoprávnene preč (nevie sa, čo s ňou spravili, bol to majetok umelcov) keď ju dal nahradiť primátor za Smer-SD Richard Raši svojou vlastnou. Video je len z mobilu. Nemám natočené ako ju policajti vzali (boli bezradní, pretože tabuľa nie je verejný majetok, preto ju zobrali podľa nás protizákonne), bola však už prepustená sedí tu s nami. S pani robil rozhovor aj Karol Sudor z Denník N tu: https://dennikn.sk/1194501/otec-tyral-jej-mamu-brata-jej-zastrelili-okupanti-prenasledovala-ich-stb-mama-spachala-samovrazdu-ona-prezila-vojnu-v-bosne-aj-rakovinu/

Uverejnil používateľ Tomáš Prištiak Sobota 29. septembra 2018

A rendőrök ezt követően elvitték őt a Pribinai utcai kerületi részlegre. Az egyik napilap információi szerint az épületet fél óra múlva elhagyta birtokrongálás szabálysértésének vádjával. Katarína részt vett az augusztus 21-én tartott megemlékezésen is, ahol szintén kifejezte az egyet nem értését Bajtoš nevének felkerülésével kapcsolatban, ezért a nevét leragasztotta egy piros szalaggal.

Az emléktábla azóta is így áll