Európa több országában, de leginkább Olaszország és Hollandia nagy városaiban lett rövid időn belül nagyon népszerű a carsharing – magyar szóhasználattal élve: a közösségi autózás. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Szlovákiában a budapesti biztató tapasztalatokat is figyelembe véve elsőként Kassán vezetik be ezt a szolgáltatást, de Pozsonyban, Zólyomban és Trencsénben is komolyan fontolgatják.

Kassán már február közepén indítanak – adta a sajtó tudtára Igor Liba a SHARE’Ngo társaság ügyvezető igazgatója. Hogy mi a mozgatója ennek az ötletnek? Például az, hogy a városban nem kell az embernek a saját autóját használni. A szolgáltató az igényeknek megfelelően gépkocsi flotilláját széthelyezi a város különböző pontjain. Aki használni akarja, az a mobiltelefonja térképén máris megnézheti, hogy ezek közül hol van hozzá a legközelebbi szabad gépjármű. Odamegy és a kocsit mobilos alkalmazással vagy vásárlói kártyával nyithatja ki, és a célirányig használhatja. Ott kiszáll, a kocsit ott hagyja, tovább már nem kell vele törődnie. Nincs gondja sem az üzemanyagra, sem a jármű tisztítására. Egyszerűen csak használnia kell, amiért ráadásul nem is kell többet fizetnie, mintha a tömegközlekedési eszközt használná.

Kassán a kínai gyártmányú kétszemélyes elektromos meghajtású ZhiDou autókat fogják erre a célra használni, melyeknek külön pozitívuma, hogy nem szennyezik a levegőt. A kezdetben csak azzal a régi városközponttal számolnak, amelyet nyugaton az SNP sugárút, északon a Watson utca, kelet felől a fő vasútvonal, délről pedig a Jantár utca határol. Kezdetben 20 kétszemélyes elektro-autót használhatnak ezen a területen az igénylők, de később a terület szélesítésével a járművek számát 150-200-ra növelik.

/sz/