Az Omega oratóriummal fejeződött be a magyar kultúra és a szlovák-magyar együttműködés hete Kassán, melyet Rákóczi Expressz néven hagyományteremtő szándékkal Magyarország Kassai Főkonzulátusa rendezett. A legendás zenekarnak még ma is nagy a rajongótábora, hiszen nagysikerű koncertjükre több mint 1 200-an zsúfolódtak  be a kassai dómba – közöttük sok szlovák nemzetiségű is.

Jelképes gesztusértéke van annak a ténynek is, hogy a személyszállításban egy vonatszerelvényt általában 16 kocsi alkot, s ezért a Rákóczi Expressz rendezvénysorozata is 16 témában nyújtott lehetőséget a kulturális élményszerzésre, szakmai eszmecserékre, gasztronómiai és turisztikai bemutatókra, gazdasági kapcsolatteremtésre – és nem utolsó sorban diplomáciai megbeszélésekre is – emelte ki Szesztay Ádám kassai magyar főkonzul azon a sajtóértekezleten, melyen Bitay Levente konzullal, Szénási Lajos külgazdasági attaséval, valamint Hajdú Imrével, a Sárospataki Önkormányzat főosztályvezetőjével értékelték a hét eseményeit. Mint mondották, bebizonyosodott, hogy II. Rákóczi Ferenc nem csak a múltban kötötte össze ennek a térségnek a több nemzetiségű népeit, hanem a jelenben is. Ezt bizonyítja, hogy a Rákóczi expressz fogadásán a kassai vasútállomáson Eperjes alpolgármestere Štefán Kuzma  is jelen volt, aki kérte, hogy ez a szerelvény jövőre egészen Eperjesig közlekedjen, az ottani Rákóczi-emlékeket is kapcsolják be a rendezvénybe. Hasonló kérelemmel a lengyelországi Jaroslawból is érkezett egy küldöttség, akik arra emlékeztettek, hogy II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem a szabadságharcát az ottani várból elindulva indította. Természetesen ezek a kérések, javaslatok sem maradnak az ötlet szintjén. Hajdú Imre elmondta, hogy novemberben Sárospatakon aláírnak egy együttműködési szerződést, mely a Gdansktól Rodostóig terjedő nemzetközi Rákóczi turisztikai útvonal projekt megvalósítását fogja célozni európai uniós források támogatásával – méghozzá úgy, hogy ebbe mások mellett Prágát, Rómát és Firenzét is bekapcsolják.

IMG_2511

Az egy hetes kassai rendezvény egyik legszínvonalasabb és legsikeresebb rendezvénye a fogadással egybekötött magyar-szlovák ízvilág című baráti találkozó volt, de ugyanígy hasznosnak bizonyult a magyar és szlovák történészek eszmecseréje, a magyar-szlovák határvidék várainak szakmai konzultációja, a kassai kerület szlovák és magyar néptáncosainak első antológiája.

A rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor, a Magyar Parlament alelnöke volt. A hét folyamán rajta kívül Potápi Árpád  János a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkára, továbbá Czimbalmosné Molnár Éva Magyarország szlovákiai nagykövete és Molnár Imre a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója is megfordult Kassán, akiket Richard Raši, a város főpolgármestere fogadott.

Szénási Lajos külgadasági attesé azt emelte ki, hogy egyre ígéretesebben fejlődnek a térség  szlovák-magyar gazdasági kapcsolatai is, amit még intenzívebbé tehet a Miskolcot Kassával összekötő gyorsforgalmi útnak a megépítése, amit 2018-ra ígért meg Orbán Viktor kormányfő. Az attasé kiemelte a kenyheci ipari park nyújtotta lehetőségeket, ami munkaerő szempontjából a térség magyarországi településeinek is fontos, és azt is közölte, hogy kisebb méretben ugyan, de hasonló ipari park létesítésével ők is számolnak a jövőben.

Szaszák Gy/ fotó: K. Dávid