2022. február 4. és 6. között a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola tantestülete a félévi szünet hétvégéjét közösségi kapcsolatainak megerősítésével, közös kirándulásokkal és egyben szakmai továbbképzéssel töltötte.

Első állomásként Borsiba, II. Rákóczi Ferenc szülőházába, a Rákóczi – kastélyba látogattak. A fejedelem életét és korát bemutató kiállításon áttekintést kaphattak arról, hogyan ápoljuk a hadvezér emlékét filmen, festészetben, zenében, irodalmi alkotásokban, vagy akár élelmiszereken is.

A kastély éttermében elfogyasztott finom ebéd után a Rákóczi Szövetség meghívására Sátoraljaújhelyre, a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontba érkeztek, ahol a szövetség elnöke, Csáky Csongor üdvözölte a jelenlévőket, aki elmondta, mennyire fontosnak tartják a külhoni tantestületekkel való együttműködést,  hogy a tanárok érezzék az anyaország támogatását és megbecsülését.   

 Csurkó Éva igazgatónő és Sirilo Eszter helyettes a kétnapos módszertani továbbképzésen előadást tartottak az aktuális pedagógiai témákról, ami után a tantestület kötetlen beszélgetés keretében megvitatta a tanári munka szakmai színvonalának emelését célzó lehetőségeket. A találkozó bővelkedett tartalmas csapatépítő foglalkozásokban is.

A foglalkozások után a résztvevők megismerkedtek a hercegkúti Portius Pincészet bortermelői munkájával és megkóstolhatták a finomabbnál finomabb Tokaj – hegyaljai borokat is.

A környéken járva kihagyhatatlan volt a Magyar Nyelv Múzeumának meglátogatása és a Kazinczy Ferencről való megemlékezés Széphalmon.

Ezen a hétvégén a szakmai és kulturális programok mellett a Márai tantestülete figyelmet szentelt az emberi és intézményi kapcsolatépítésnek is. Jó volt megtapasztalni és megerősíteni a hitet, hogy jó tanárnak lenni.

Tóth M.