Szombaton kellene elkezdődnie a kassai gyermekvasút 65. szezonjának, ám a koronavírus-járvány ebbe is beleszólt. Ennek értelmében csak szimbolikusan, utasok nélkül tudják megnyitni a kisvasutat, amelyre 10.30-kor fog sor kerülni Katka, a 136 éves gőzmozdony elindításával. Az eseményt Facebookon élőben is közvetíteni fogják (a videó később is elérhető lesz).

„A mozdony elindításával biztatni és egyúttal értesíteni is szeretnénk a látogatókat, hogy felkészültünk a szezonra. Bízunk benne, hogy a kellő mennyiségű nyitott kocsik, valamint a kassai erdei park friss levegője közre fognak játszani abban, hogy a vasúthoz hasonló attrakciók ne utolsóként nyissanak meg. Éppen ellenkezőleg. Felkészültünk a különböző óvintézkedésekre is, hogy a sokhetes otthonlét után a gyerekek és a szülők minél nagyobb biztonságban élvezhessék a természet nyújtotta örömöket.” – nyilatkozta Lehotský.

Megjegyezte, hogy a gyermekvasút gazdaságilag kizárólag a nyári szezontól függ. Tehát, ha nyáron nem tudnak kinyitni és az államtól sem kapnak támogatást, csődbe mennek. A kisvasút rajongói télen pénzügyi segítséget adományoztak a terület felújítására, a sínek javítására, az állomás előkészítésére, a kerékpárút megépítésére, valamint ugyanúgy a történelmi kocsik megóvására és karbantartására is.

Az vasút rajongói egy ingyenes alkalmazással is készültek, amely virtuálisan mutatja be kisvasút érdekességeit. A Kassai Gyermekvasút Polgári Társulás tagjai a járvány idején sem tétlenkednek, azon kívül, hogy a kisvasút megmentésén dolgoznak, segítségüket a városnak is felajánlották, de emellett élelmiszert és gyógyszert szállítanak az időseknek és a karanténban lévő embereknek.

Forrás: Korzár