A bazini tragédiát követően (64 fertőzött), Kassa megye is lépéseket tesz az általa fenntartott intézményekben, aminek értelmében megkezdi az ottani alkalmazottak és lakók tesztelését.

Kassa megye összesen 13 ilyen intézménnyel rendelkezik, 1800 lakóval és 1200 alkalmazottal. Ide tartozik a bárcai Via Lux és a Skladná utcai Arcus is. Emellett még két „tartalék” intézménnyel is rendelkezik (DOMKO Kassán, ANIMA Nagymihályban), amelyeket karanténként lehetne felhasználni abban az esetben, ha valamelyik másik intézményben felbukkanna a vírus.

„A Bazinban kialakult helyzet nagyon érzékenyen érint minket. Véleményem szerint olyan súlyos hibákat követtek el, amelyeknek most halálos következményei vannak. Ebből kifolyólag rendszeresen felülvizsgáljuk az önkormányzat szociális és idősotthonokat illető döntéseit. Többet közülünk még azelőtt meghoztunk, hogy azokat az állam elrendelte volna.” – nyilatkozta Rastislav Trnka megyeelnök.

Az otthonok szigorú higiéniai és epidemiológiai üzemmódban működnek, melynek értelmében nem fogadhatnak látogatókat, nem vehetnek fel új lakókat és kötelező a maszk viselete is. Az alkalmazottak ún. munkacsoportonként váltják egymást.

Rastislav Trnka elmondása szerint a megye jelenleg azon munkálkodik, hogy az általa fenntartott intézmények összes alkalmazottját és lakóját leteszteljék. „Kritikus szemmel nézem azt, hogy az állam leteszteli a romatelepek lakóit, de a legveszélyeztetettebb csoport teszteléséről pedig megfeledkezett. Az intézményeinkben ezért saját kezűleg fogunk igyekezni bebiztosítani a teszteléseket. Bízom benne, hogy erre sikerül a legközelebbi napokban sort keríteni.” – magyarázta.

Megelőző tesztelésbe kezd a városháza is, amely igazgatása alá tartozik a Garbiarska utcai Kassai Szociális Segélynyújtó Központ. A magisztrátus információi szerint, hétfőn, április 20-án egy magáncég fogja elvégezni 30 alkalmazott ingyenes tesztelését. A további tesztelésekről az aktuális helyzet és az elérhető tesztek függvényében fognak dönteni. Emellett fontolóra veszik a gondozást biztosító helyszíni alkalmazottak tesztelését is.

Forrás: Košice:dnes