Növekszik a koronavírusos betegek száma a Kassai Louis Pasteur Egyetemi kórházban. Az intézményben összesen 112 beteget ápolnak, az elmúlt négy napban 62 új beteget vettek fel, aminek okán folytatni kell a reprofilizációt- értesítette a sajtót Monika Krišková kórházi szóvivő.

„Míg az elmúlt hetekben naponta maximum tíz beteget vettünk fel, most már néhány egymást követő napja kétszámjegyű számokkal dolgozunk.” – nyilatkozta Ján Slávik vezérigazgató.

A betegek számának növekedésével újabb férőhelyeket kellett átcsoportosítani a Rastislav utcai klinikákon és osztályokon. A férőhelyek száma jelenleg 142, telítettségük pedig 77%-os. Az intenzív osztályon kilenc kritikus állapotú beteget ápolnak, akik művi lélegeztetésre szorulnak. További 17 beteg súlyos állapotban van, akik oxigénellátásra szorulnak.

„Egyelőre a helyzet romlása és a kritikusan beteg páciensiek számának növekedésének ellenére sem korlátozzuk a betegellátást. Noha néhány műtétet az átcsoportosítások miatt el lehet halasztani, azon dolgozunk, hogy minden pácienst el tudjunk látni. „ – tette hozzá a kórház gyógyászati és prevenciós ellátásáért felelős igazgatója, Ľuboslav Beňa.

A kórház az emberek figyelmébe ajánlja, hogy újabban már minden olyan 18. életévét betöltő személy jogosult a koronavírus elleni oltás harmadik adagjára, aki a második adagot már több mint fél éve kapta meg, illetve átesett a betegségen. Noha Beňa megemlíti, hogy ilyen esetekben a harmadik adag nem ajánlott, van lehetőség a beadatására. A harmadik adag beadásával kapcsolatban az UNLP Rastislav utcai Oltóközpontjának nyitva tartási idejét is módosították: reggel 8-tól délelőtt 10-ig a legyengült immunrendszerrel rendelkező pácienseket oltják.

Az oltás harmadik adagját ezen kívül a sacai kórházban is fel lehet venni, péntekenként és keddenként 13 és 14 óra között a U.S.Steel területén lévő rendelőintézetben. Az érdeklődőknek nem szükséges előre beregisztrálniuk, elég csupán felmutatniuk az orvosi ajánlást.

Az Eperjesi J. A. Remain Gyakorló Kórház és Rendelőintézetben 90 beteget tartanak számon – itt összesen 110 ágy került elkülönítésre. A fertőző osztályon 81 beteget ápolnak, további 9 beteg pedig művi lélegeztetésre szorul, akiket az intenzív osztályra szállítottak. A kórház több mint 2600 alkalmazottjából eddig 58-nál mutatták ki a vírust – derül ki mindez Ľubomír Šamrík igazgató nyilatkozatából.