Kassát mától autópálya köti össze Pozsonnyal – Magyarországon keresztül. Kelet-Szlovákia lakosainak régi álmát végül a magyarországi Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nek sikerült teljesítenie, amely ma, 3,5 fél évig tartó munka után befejezte és átadta a forgalomnak az M30-as autópálya 56,8 km-es szakaszát Tornyosnémeti és Miskolc között – olvasható Kassa városának nyilatkozatában.

Az M30-as autópályán, mely a Via Carpathia projekt része, 13 híd, 6 közúti csomópont 3 pihenőhely és néhány vadátkelő is található, építési munkálatai pedig három szakaszra voltak osztva. Alapkövét 2018 márciusában tették le Sajópálfala községnél. Megépítése 179, 3 milliárd forintba került, melynek egy részét az Európai Unió finanszírozta. Amellett, hogy év végéig autópályamatrica megvétele nélkül is igénybe lehet venni, a miglécnémeti határátkelőnél egyenesen rácsatlakozik a szlovákiai R4-es gyorsforgalmi útra, ami egészen Kassa Zsebes városrészéig húzódik.

Az autópálya-szakasz ünnepélyes átadására Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a magyar kormány más képviselői, Jaroslav Polaček kassai főpolgármester és Rastislav Trnka megyeelnök társaságában került sor.

„Nagy örömömre szolgál, hogy a magyar kormány segítségével végre sikerült teljesíteni a volt miniszterelnökök, élükön Robert Ficoval, évek óta tolódó ígéretét. Habár 2010 már rég elmúlt és ez a szlovákiai politikusok tervei között szerepelt, köszönöm a magyar szomszédunknak, hogy Miskolcon keresztül sikerült Kassát Pozsonnyal összekötniük. Ez számos keleti lakos számára rövidíti le a fővárosunkba vezető utat, nem kell többet hosszú dugókban állniuk Rózsahegy környéken vagy Sztrecsény alatt.” – nyilatkozta Polaček az esemény kapcsán.

Polaček bízik abban, hogy Kassa délkeleti elkerülőjenek építése minél hamarabb megkezdődik

Nem sokára meg kellene kezdődnie az R2-es erre csatlakozó szakasza építési munkálatainak is. Ahogyan arról portálunk már korábban is beszámolt, az R2-es ezen szakasza Kassa délkeleti kerülőjének egy része, amely Zsebestől egészen Kassaolcsvárig húzódna és 165 millió eurót különítettek el rá uniós alapokból.

„Erről már többször is beszéltem Andrej Doležal közlekedésügyi miniszterrel, és úgy tudom, már nem kell sokat várnunk az építkezés megkezdéséig. Bízok benne, hogy legkésőbb 4 év múlva jelentősen javulni fog az egész város közlekedése, köszönhetően annak, hogy a szakasz elkészülte után személy- és teherautók ezrei kerülnek a határain kívülre.” – tette hozzá a főpolgármester.