Új fejezet indul Kassán a magyar-szlovák kulturális kapcsolatokban. Magyarország Kassai Főkonzulátusa kezdeményezésére e hét végén hagyományteremtő szándékkal már kezdetét is vette a magyar kultúra és a magyar-szlovák együttműködés hete elnevezésű rendezvénysorozat. A gazdag kulturális programokból és szakmai rendezvényekből összeállított műsorra szombaton délelőtt tíz óra után néhány perccel a kassai vasúti pályaudvarra a Budapestről indított  Rákóczi expressz is befutott. A mintegy száz turistát az állomáson Renáta Lenartová Kassa, Stefan Kuzma, Eperjes alpolgármestere, valamint Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Szesztay Ádám, kassai magyar főkonzul fogadta. A vendégek első útja az abaúji partnerség kisvonatával a dómhoz vezetett, ahol a helybéliekkel együtt nemcsak a főszékesegyház gótikus építészeti remekeit csodálták meg, hanem az altemplomi kriptában II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társainak földi maradványai előtt is lerótták kegyeletüket. A fejedelem életnagyságú szobrát már a Rodostói ház udvarán koszorúzták meg, ahol magyar és szlovák nyelvű méltatások hangzottak el, de a politikusok felelősségéről is szó esett.

Kassán is megerősítést nyert, hogy napjaink Európájának egyik legégetőbb kérdéséről, a migrációs helyzetről is a közös múltban gyökerező értékek alapján hasonlóan vélekednek a szlovák és magyar közéleti személyiségek..

,,A migrációs téma olyan, ami a nemzeteinket rendkívül közelítette egymáshoz. Ha bárkit megkérdeznek Szlovákiában, azt fogja mondani, köszönet Orbán Viktor kormányfőnek, hogy az igazságosság elvét emeli ki, amikor azt mondja, hogy a schengeni határok azért vannak, hogy megvédjük. Hiszem, hogy a magyar emberek is értékelik, hogy a szlovák kormányfő, Robert Fico is azt az elvet vallja: mi sem áldozhatjuk fel olyasmiért nemzetünket, amit nem mi idéztünk elő.” – nyilatkozta portálunknak Richard Raši, Kassa főpolgármestere.

Lezsák Sándor és Richard Raši
Lezsák Sándor és Richard Raši

A migránskérdéshez és a szlovák magyar együttműködéshez ,,politikai ritmusérzék kell” Lezsák Sándor, Magyarország országgyűlésének alelnöke szerint, aki ünnepi beszédében szintén foglalkozott a migrációs témával:

,,Most már megmozdultak azok az európai erők, melyek mondják utánunk – a visegrádi négyek után – igenis a szíreknek, mint más országoknak is, meg kell teremteni azt a helyzetet, hogy békében otthon tudjanak élni. Újra és újra idézem Tamási Áront, hogy a madárnak szárnya van és szabadsága. Az embernek szülőföldje és sok-sok kötelessége. Tehát ezeknek az embereknek otthon kell a tudásukat, tisztességüket hasznosítani.”

A Lezsák Sándor, Magyarország országgyűlésének alelnökével készített teljes videóinterjú itt található.

A két politikus bizalmas eszmecseréje után a Kaszárnya Kultúrparkban közösen nyitotta meg a Határvidék ízei címen megrendezett, ünnepi fogadással egybekötött gasztronómiai és turisztikai bemutatót, melyen csaknem ötszázan vettek részt, és nagy sikert aratott.

 

,,Úgy látom, hogy a kassaiak nemcsak nagy örömmel fogadták, hanem részt is vettek az esemény előkészítésben, szervezésben, lebonyolításában, és ez a további napokra is így lesz jellemző. A célunk az, hogy ott legyünk egymásnak egy karnyújtásnyira – akár kulturálisan, akár gazdaságilag is. Ne kelljen Magyarországra átmenni magyar árukért kelet-Szlovákiából, hanem ott legyen karnyújtásnyira a polcokon, ezért tettünk ma egy lépést.” – mondta portálunknak Szesztay Ádám, főkonzul.

A hét folyamán Kassán további értékes zenei és táncműsorokra, kiállításokra, turisztikai eseményekre várják az érdeklődőket. A rendezvénysorozatot október 29-én az Omega oratóriumával zárják, melyet a legendás együttes a kassai Dómban ad elő.

A rendezvény médiapartnere az AMI KASSA – minden, ami Kassa – a mi portálunk!

A magyar kultúra és a magyar-szlovák együttműködés hetén az alábbi programok várhatók: