A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola nagy figyelmet fordít a környezettudatos életmódra, ezen belül az állat- és növényvilág védelmére is. Október 4-én van az állatok világnapja, ami nemcsak a vadon élő, de minden állat védelmére és tiszteletére felhívja a figyelmet. Az intézmény diákjai már megszokhatták, hogy hagyományainkhoz hűen, az iskola udvara vidéki parasztudvarrá alakul át októberben. Erdélyi Gábor és felesége, Jutka jóvoltából a gyerekek újra találkozhattak a baromfiudvar lakóival. Ismét testközelből láthatták a különböző háziállatokat. Nemcsak megfigyelhették viselkedésüket és rengeteg információt hallhattak róluk, de ki is vehették a ketrecből és meg is simogathatták őket.

A különféle galambfajták egymás után sorakoztak. Volt ott őshonos városi galamb, fodros, pöstyéni óriás, kosoá galamb, kassai bukó – amely ha felrepül,  képes bukfencet vetni a levegőben; fúvós – amely képes felfújni magát. A fürjek nehezen barátkoztak, őrizték tojásaikat, amelyek mint ahogy megtudtuk, teljesen koleszterinmentesek.

A pulykák, vadludak, vadkacsák, kínai kacsák, kakasok egyfolytában hangosan rikácsoltak, viszont a tyúkok – a gyöngytyúk, a narancssárga törpe, a bráma, a wayand meg csak egykedvűen tollászkodtak.

Mint mindig, a kedvencek ismét csak a nyuszik voltak, amelyeket a gyerekek kedvükre kényeztethettek. Már régi ismerős volt a nagytermetű belga óriás, a francia bárány, a castor rex, a törpe rex, a német lepkeorrú. Viszont még nem találkoztak a gepárd nyuszival, amelynek a bundája – akárcsak a gepárdé – barna-fekete pöttyökkel volt tarkítva.

Az állatkiállítás, amelyre az ovisok is ellátogattak, majdcsak egész nap megtekinthető volt. Rajzórán mindenkinek alkalma nyílik lerajzolni a számára legérdekesebb, legmegkapóbb állatkát, melyek közül a legszebbeket értékes jutalomban is részesítik.

Tóth Mónika