November 24-én Tarcavajkóc (Vajkovce) mellett ünnepélyes keretek között letették a D1-es autópálya Budamér (Budimír) és Magyarbőd (Bidovce) között húzódó szakaszának alapkövét. A szakasz az Eperjes-Kassa útvonal közvetlen folytatása nagymihályi iránnyal, majd az R2/R4 gyorsforgalmi utak befejezése után Kassa keleti körgyűrűjének részeként a D1-es autópályát az R4-es Miskolcra vezető gyorsforgalmi úttal fogja összekötni.

Így Kassa végre felszabadulhat az Ukrajna, Magyarország, Rozsnyó, valamint Eperjes irányából érkező forgalom alól is. A 15,46 km hosszú szakasz építését a szlovák Nemzeti Autópálya Társaság (Národná Diaľničná Spoločnosť) megbízásából a Skanska a.s. nevű cég végzi. A 197 44 milliós költség fedezésére az európai uniós alapok, valamint az állami költségvetés fog szolgálni. Átadásának határideje 2019 decembere.

A munkákat megnehezíti az építési terület mentén elhaladó Tarca folyó, amely gyakran kiárad. Az út része lesz egy a folyó völgyét átívelő 560 m hosszúságú híd is. Az autósoknak nem kell aggódniuk, mivel a forgalom majd csak a munkálatok legvégén, a kereszteződések kiépítésekor lesz korlátozva. Elkészültével 14 percet spórolhatnak majd.

Az eseményen többek között részt vett Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter, a szlovák Nemzeti Autópálya Társaság igazgatója, Juraj Valent, a kivitelező Skanska a.s. cég igazgatónője, Magdaléna Dobišová, a Kassai Kerületi Önkormányzat hivatalának igazgatója, Ondrej Bernát, valamint a kassai polgármester helyettes, Martin Petruško is.

Érsek Árpád az esemény kapcsán nyilatkozott a Kassa és Pozsony közötti autópálya befejezéséről is: „Mindent megteszünk azért, hogy 2020-ra az összes megígért útszakasz elkészüljön, a Nagyturány (Turany) – Gombás (Hubová) kivételével.”

https://www.youtube.com/watch?v=Nt_5BtWrYBA