Már lassan egy hónapja bolyong egy nagy piros papagáj a KVP lakótelepen. A színes madár tulajdonosa ismeretlen, senki nem tudja,  kié lehet. A kalitka már rég elő van készítve, de eddig még sajnos nem sikerült befogni.

„Ez a nagy piros papagáj ott bolyong már több mint egy hónapja. A hajléktalanok vették észre, akik segítenek nekünk befogni a madarat. Rendszeresen etetik, így a papagáj mindig szófogadóan visszatér hozzájuk,“ – tájékoztatott Zuzana Magnesová a kassai menhelyről.

Zuzana Magnesová felhívta a figyelmet, hogy a papagájt minél hamarabb biztonságba kell helyezni, mivel az időjárás egyre jobban lehűl, a fagyos napokat pedig nem élné túl. Martin Kráľ az Asanačka nevű menhelyről azt mondta, hogy a papagájt olyan egyszerűen nem fogják be.

„Ez egy nagyon félénk madár, de mivel szereti a meleget, ezért be lehet csalni a lakásba. Elég nyitva hagyni az erkélyajtót és magától berepül. Egy zárt területen sokkal egyszerűbb lesz a befogása,“ – mondja a szakértő.

A papagáj fajtáját eddig még nem sikerült beazonosítani. A lakótelepen élők leírásai alapján feltételezik, hogy egy rozellapapagájról (Platycercus eximius) van szó. Az eltévedt madarat eddig senki sem kereste.

,,Lehetséges, hogy a tulajdonosa meg akar tőle szabadulni, annak ellenére is, hogy ez egy nagyon értékes madár. Az embereknél engem már semmi sem lep meg,“ – mondja Z. Magnesová. „Ha a papagáj tulajdonosa a madár befogása után sem jelentkezik, az eltévedt állatkák ideiglenes ellátásba helyezzük a kassai állatkertbe,“ – tette hozzá.

Forrás: kosicednes