A kassai rendőr főkapitányság a bűnmegelőzés céljából számos oktatást és bemutatót tart egész éven. Most az ünnepek előtt egy nyugdíjas klubban azokra a trükkökre hívták fel a figyelmet, amelyekkel a bűnözők az idősektől pénzt igyekeznek kicsalni. Szóltak arról is, hogy miként lehet elkerülni az utcán a támadásokat, és ha már baj van, mit kell tenni.

Egyre több idős ember válik, csalók vagy egyéb agresszív bűnözők áldozatává
Egyre több idős ember válik csalók vagy más agresszív bűnözők áldozatává

Manapság az idősek sem az üzletben, sem az utcán – sőt, még otthon sincsenek biztonságban! A hírek nap mint nap arról szólnak, hogyan lopják meg, miként csapják be őket.

Cinke Margit, nyugdíjas: Elmentem az üzletbe bevásárolni, vettem kávét is. Mire megőröltem a kávét, egy asszony érkezett kivenni a pénztárcámat…

A hátradobott táska könnyen kifosztható
A hátradobott táska könnyen kifosztható

Hogy ilyesmi ne forduljon elő, a rendőrök bemutatták nekik miként kell hordani a válltáskát. Jó megoldás a pénztárcát a táskához kötni – így ami Margit nénivel történt, elkerülhető lett volna. Mivel az idősekhez gyakran csalók csengetnek be, fontos, hogy csak ismerősöknek nyissanak ajtót. Végezetül azt is megmutatták, hogyan lehet a járóbotot önvédelemre használni, és ha már az sem segít, hogyan kell segítséget kérni.  Harsányi Csaba százados, kiképzőtiszt egy tuti tippet is elárult:

,,Nem azt kell kiabálni, hogy segítség, mert arra nagyon sok ember bezárja az ablakot, hogy én nem is láttam. Torkunk szakadtából kell kiáltani, hogy: Ég! Ég az autó! Tűz van! Az ablakok 90 százaléka ki fog nyílni, hogy nem a szomszédnak ég-e a többmilliós autója. Ez ki van próbálva, működik.”

A rendőrök az idős szülőktől távol élő gyermekeiket is nagyobb odafigyelésre kérik. Tudatosítaniuk kell, hogy idősebb korban az ember már feledékenyebb, amit a bűnözők kihasználhatnak, ha nincsennek résen.