Május 20 – 24 között a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola harmadik és negyedik osztály kisdiákjai ismét erdei iskolában töltöttek egy hetet. Hétfőn reggel a Šrobár utcai egyetem előtt a csaknem ötven gyerek izgatottan várta a busz érkezését. Csomagjaik bepakolása után
mindenki elfoglalta helyét a járművön, s elindultak a Zsári-völgybe, (Žiarska dolina) a Liptói-Tátra déli oldalának talán legnépszerűbb völgyébe.
Zsár községtől nem messze, a Spojár szállóban vertünk tanyát, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a Baranyec (Baranec) és a Ráztoka még itt-ott hófödte gerinceire. A gyerekeknek nem ez volt az első alkalom, hogy ilyen hosszú ideig voltak távol szüleiktől, és rögtön gyakorlott erdei iskolásként végezték napi tennivalóikat. A gyerekek érkezés után birtokba vették szobáikat, amelyeket önállóan tartottak rendben.
Igyekeztünk minél változatosabb közös programokat szervezni, ugyanakkor arra is törekedtünk, hogy a kis turisták szabadon is játszhassanak kedvük szerint a szabadban. A völgy fekvésének és jó megközelíthetőségének köszönhetően megfelelő hely volt rövidebb, de akár könnyű egésznapos túrákra
is. Másnap 13 km-es hosszú gyalogtúrát tettünk meg a Zsári – turistaházhoz, ahol a lenyűgöző látványt nyújtó völgyben megcsodáltuk a páratlan kilátást. Az időjárás szerencsére kegyes volt hozzánk, az öt nap alatt csak egy párszor nyíltak meg az ég csatornái.
Szerdán elsétáltunk még a völgy elején található 100 éves bányához, és a környék turistaösvényein barangoltunk. A délutáni csendes pihenő alatt a szálló terasza alatt a gyerekek nagy örömmel fedeztek
fel egy hívatlan látogatót, egy két-három éves medvebocs személyében. A pedagógusok már kevésbé örültek az esetnek, de miután értesítették a polgármestert és a vadőröket, megnyugtató intézkedéseket és instrukciókat kaptak a nem kívánatos találkozások elkerülése érdekében.
Csütörtökön a délelőtti órákban sportnapot tartottunk, ahol a gyerekek felmérhették ügyességüket és tudásukat a sok mókás és izgalmas versenyszámban. Nagy sikere volt az esti“Ki mit tud”-nak és az azt
követő diszkónak.
Még az utolsó nap is eseménydús volt, mert hazafelé útbaejtettük még a Déményfalvi cseppkőbarlangot, melynek csodálatos képződményei szintén felejthetetlen élményt nyújtottak.
Az erdei iskola célja a természet állat és növényvilágának közelebbi megismerése, aminek ez a hét
maradéktalanul eleget is tett. Reményeink szerint sikerült a gyerekekben felébreszteni a természetjárás
iránti vágyat, a természet megóvása iránti felelősségtudatot, amire a gyerekekkel folytatott beszélgetések során is kitértünk.
Mindenki nagyon jól érezte magát, ugyanis mindenki megtalálta kedvenc időtöltését – kirándulhatott,
túrázhatott, versenyezhetett, játszhatott, és főleg sokat tartózkodhatott a szabadban, a friss levegőn.