A kassai botanikus kert minden kiállításával egy különleges élményt kínál a látogatóknak. Nincs ez máshogy most sem, ugyanis május 17-én megnyílt az egzotikus lepkéket bemutató kiállítás (Motýle Exotických Trópov 2024) mely egészen június 30-ig (09:00 és 17:00 között) tartja nyitva kapuit az érdeklődők előtt.

Volt szerencsém választ kapni néhány kérdésemre Ing. Robert Gregorek, PhD. személyében,  s általa többet megtudhattam  a kiállítás alapgondolatairól is: céljuk olyan megoldásokat találni, melyek összeegyeztetik az emberek érdekeit a környezet és a biológiai sokféleség megfelelő védelmének követelményeivel, valamint az érzékeny állat- és növényvilág közötti szoros kapcsolat bemutatásával. Az ide látogatók megtudhatják, hogyan segítenek a lepkék a növények beporzásában, és hogy a növények hogyan nyújtanak védelmet a lepkék számára, ugyanis az éghajlatváltozás , amelyet még a mérsékelt égövi viszonyok között is tapasztalunk, nagyon erős hatással van a trópusokra. Ez komoly zavarokat okoz a természetben, és megnehezíti a lepkék célzott szaporítását is a világ különböző egzotikus helyein létesített tenyésztő létesítményekben.

A kiállításon megjelenő egyes lepkefajok gyakran egy adott növényfajhoz kötődnek. A pillangóhernyók új generációjának kifejlődése csak a megfelelő tápláléknövények miatt történhet meg, amelyekre az egyes fajok specializálódtak, mindezek csodásan tükrözik a természet harmóniáját. A figyelmesebb látogató saját szemével is megfigyelheti ezeket a fontos összefüggéseket, s szemügyre veheti a pillangók életének különböző fejlődési szakaszait a tojástól a hernyóstádiumon át a bábig, egészen a repülésre képes szárnyakkal rendelkező felnőtt egyed végső fejlődéséig.  A botanikus kertben látható igazán dekoratív fajok közé tartozik az Argema mittrei – a jól ismert „madagaszkári üstökös”. A Caligo atreus fajon belül is lényegesen kisebb példányszámú példányok kerülnek bemutatásra. A legszembetűnőbb pedig az éjszakai lepkefaj – az Attacus atlas nevű sügérlepke – hagyományosan legnagyobb példányai. Az itt kikelt nőstények közül néhánynak a szárnyfesztávolsága bőven 28 cm. Nyilatkozta portálunknak Ing. Robert Gregorek, PhD. a kassai UPJŠ Egyetem Botanikus Kertjének üzemeltetési igazgatóhelyettese.

Milyen nehézségekkel találkoztak a szervezés során, és hogyan oldották meg azokat?

„ A pillangókiállítás időzítésében rendkívül fontos szerepet játszik a pillangók kikelésének idején a természetes időjárás, és az időjárás utólag is befolyásolja ezeknek az érzékeny élőlényeknek az aktivitását. A felhős és hideg napok nagyon megnehezítik a dolgunkat. Szerencsére az idei május közepi zord időjárás a természet átmeneti szeszélye volt, és ez az állapot nem tartott sokáig.

Az alapfeltétel, amely nélkül elképzelhetetlen, hogy a lepkék teljes életet éljenek, a növényápolás tökéletes irányítása, agrokémiai szerek használata nélkül. És nem elég csak átmenetileg kizárni a növényvédő szereket, hanem hosszú távon egyáltalán nem szabad használni őket. Saját tapasztalatainkból is megerősíthetjük, hogy az olyan érzékeny élőlények, mint a pillangók, nagyon rosszul reagálnak még azokra a növényekre is, amelyek termékei a kezelés után kellő távolságban már az ember számára is fogyaszthatónak számítanak. A pillangó lárvák fejlődését viszonylag jelentéktelen vegyszermaradványok is megzavarják.

A bábok beszállítóktól való beszerzésének megszervezése is szokatlan kalanddá válik egy közintézmény környezetében. A jogilag szabályozott beszerzési folyamat is komoly kihívást jelent az adminisztráció számára, amikor olyan élő és kiszámíthatatlanul érzékeny anyagokkal kell foglalkoznia, mint a lepkebábok. Nem könnyű megbirkózni a kereskedelmi kapcsolatokra alkalmazott bürokrácia buktatóival, ahol a méltányosság és a bizalom elengedhetetlen szerepet játszik, és az áruk jellege gyakran nem teszi lehetővé a pontos tervezést.“

Van olyan különleges történet vagy esemény, amely a kiállítás szervezése során történt, és amelyet szeretne megosztani?

„A látogatók számára nagy kihívás a pillangók fotózása. Nem mindig könnyű elkapni a megfelelő pillanatot, mivel az apró élőlények nagyon gyorsan reagálnak és félénkek.

Alkalmanként szakértők vállalják ezt a kihívást jelentő tevékenységet. Néhány évvel ezelőtt egy korábbi profi operatőr, Ernest Groh úr felejthetetlen képeket és videósorozatokat készített a pillangók életének érdekes pillanatairól. Az volt az álma, hogy time-lapse fényképezéssel dokumentálja egy pillangó kikelését a bábjából. Hihetetlen türelme és számtalan próbálkozása ellenére, hogy az objektívvel a megfelelő krizmára fókuszáljon, a kikelt lepkék mindig mások voltak, mint amire a kamera fókuszált. Így végül ez az álom megvalósulatlan maradt, és a jövőben is nyitott kihívás marad egy másik türelmes dokumentarista számára.“

Van kedvenc lepkefajája? Ha igen, miért éppen az?

„A kedvenc pillangóim azok, amelyeknek természetes élőhelye Közép- és Dél-Amerika trópusaihoz kötődik. Ezek a Heliconius nemzetség számos faja és a rokon, változatos nevű fajok.

A kis pillangók nagyon sokoldalúak, élénk színűek, és még egy fajon belül is közmondásosan változatos formákat alkotnak. Szimpatikus, hogy életük utolsó szakaszában is meglehetősen hosszú ideig élnek, ellentétben az ugyanezen területről származó hatalmas fajokkal. A kikelt példányok több hónapig élnek felnőtt rovarokként.

Képesek kihasználni a tápláléknövényeket, amelyek a passióvirágok (Passiflora), és mesterséges üvegházi környezetben is könnyen szaporodnak. Egész éves jelenlétük az üvegházban, még a lepkekiállítás időszakán kívül is kellemes kikapcsolódást és szívesen látott élményt jelent látogatóink számára.“

Ing. Robert Gregorek, PhD. a faggatás során hozzátette, hogy a kiállítás lebonyolítása az év legmegterhelőbb eseménye az előkészületeket illetően. Az üvegház kialakítása, a tápnövények előkészítése, egy ilyen kiállítás hatalmas feladat elé állítja a szervezőit, a törékeny kis élőlények mozgatása, az alapvető életfeltételek kialakítása, figyelve, hogy minden lepke épségben odaérjen s beilleszkedjen, beleértve a személyzet munkáját is, mely nélkül mindez nem jöhetett volna létre.

Ha kedvet kaptak eme csodás kiállítás megtekintéséhez, további információkért látogassanak el a kassai botanikus kert hivatalos oldalára.

Trosko Zsófia