Csapadékelnyelő és víztisztító parkokat épített idén ősszel Kassa megye önkormányzata öt megyei középiskolában, mintegy 12 ezer euróért. Az esőkert-létesítési projekt az önkormányzat Vidék megújító programja része.

Kassán a Kukučín utcai Műszaki szakközépiskola, a Watson utcai üzleti akadémia valamint a Bárcai Állatorvosi szakközépiskolán épültek esőkertek szeptember és október folyamán. Ezen kívül a megyei önkormányzat Nagymihályban és Iglón is folytatta a környezetkímélő beruházást. „Az esőkertek építése vízelnyelő intézkedés, amely nem drága, de nagyon effektív. A projekt célja, hogy az esővíz ne folyjék el haszon nélkül, hanem az iskola területén maradjon. Ezzel is arra tanítjuk a diákjainkat, mennyire fontos kímélni a környezetet,” – közölte Rastislav Trnka, a Kassa megyei önkormányzat elnöke.

Az esőkert gátolja a talaj kiszáradását. Elnyeli a felszínen lefutó, szennyezett csapadékot a víz pedig tisztítva jut vissza a talajba. Az ember alkotta biológiai gépezet a természetet utánozza, ezért  hasznosabb, mint egy hagyományos park.

Reiter Flóra környezetvédő fontosnak tarja, hogy még több ilyen kert épüljön, a következőt a magyar óvodában fogják létesíteni.

Anna Terezková, Kassa megyeelnöke szóvivője elmondása szerint a munkálatokhoz a megyei Regionális fejlesztési ügynökség, az iskolák diákjai valamint önkéntesek is hozzájárultak. A megye tavasszal több növény kiültetését és oktató a vízciklust ismertető információs táblák elhelyezését tervezi az új kertekben. „A Kassai Műszaki szakközépiskolában egy óriás falfestmény is készül majd a kert melletti tornaterem falán, amely a vízzel kapcsolatos gondokra fogja felhívni a figyelmet egy fiatal művész szemszögéből,” – tette hozzá R. Trnka. (ke)