A Kassai Műszaki Egyetemen folyó kutató munka eredményeinek elismerését jelenti, hogy az Európai Bizottság az Európai Innovációs&Technológiai Intézet (EIT – European Institute of Innovation & Technology) által meghirdetett Horizont 2020-as versenypályázatának egyik győzteseként a kassai felsőoktatási intézményt is beemelte azok közé a francia, nagy-britaniai, finn, svéd és belga egyetemek közé, melyek a nem természetes anyagok (raw materials) kutatása és hasznosítása terén közös erőfeszítéssel arra vállalkoznak, hogy 2022-ig 70 új találmányt tesznek le az asztalra.
A kutatásokra szánt több száz millió eurós befektetésnek természetesen profitot kell termelnie, s ezért a pályázók azt is vállalták, hogy már az elkövetkező négy év során 16 olyan új üzemet indítanak el, melyekben az innovációs- és teljesen új ötletek alapján készülő új termékek gyártása kezdődik el.
Az Európai Innovációs & Technológiai Intézet 2008-ban alakult. Hogy milyen eredményesen működik, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy csak az utóbbi négy év folyamán több mint 450 vállalkozói ötletet valósítottak meg. 75 új cégben kezdtek el innovatív termékgyártást és 61 teljesen új termék gyártását beindították.
A Kassai Műszaki Egyetem Szlovákiából az első olyan felsőoktatási intézmény, melynek szellemi kapacitására a jövőben számítanak ebben az európai elit csoportosulásban.

/szák/