A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Szepsi Alapszervezete szervezésében e hét végén, szombaton tartják a FÁBRY ZOLTÁN KÖZÉLETI ÉS IRODALMI NAPOKAT. 

Az esemény iránt érdeklődő közönséget a szervezők szombaton reggel 9.00 órára Szepsi város kultúrházának pincehelyiségébe várják, ahol a rendezvénysorozat a Szepsi Laczkó Máté Múzeum megtekintésével kezdődik. A szlovákiai magyar irodalom felejthetetlen egyénisége születésének 125. évfordulója alkalmából Vox Humana címen nyitnak kiállítást az Információs Központ kiállító termében. Ezt követően a Szepsi Városi Művelődési Központban /Fő utca 58./a következő előadások hangzanak el: 

Fábry Zoltán hagyatéka – Dr. Máté László, Kassa

A stószi remete és a nemzet – Dr. Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott, Budapest

Megszámláltattunk, népszámlálás 2021 – Bukovszky László, nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos, Pozsony

A Kárpát-medencei magyarság jövőképe – Péti Márton Phd, Nemzetstratégiai kutatóintézet, Budapest

Az előadásokat követően – a tervek szerint 12.30 órakor, a Csemadok volt épületénél, Fő utca 58. – Fábry Zoltán mellszobrának ünnepélyes megkoszorúzására kerül sor. A szombati műsor ezt követően 15.00 órakor már Stószon, a Fábry Zoltán Múzeumban folytatódik, ahol Fábry Zoltánról Rudolf Schuster, egykori köztársasági elnökünk mond emlékbeszédet, majd a stószi temetőben megkoszorúzzák Fábry Zoltán sírját.

A rendezők a Fábry Zoltán nevével fémjelzett közéleti és irodalmi napok résztvevői számára vasárnap Történelmi szülőföld címen autóbuszos honismereti sétát szerveznek a történelmi Sárosba és Szepességbe, ahol egyebek mellett a Branyiszkó, Korotnok, Toporc, Késmárk, Lőcse, Szepesgörgő legfontosabb tudnivalóival ismertetik meg őket.

/sz/