Megépülésének csaknem 40. éve után teljes felújításon esett át a Louis Pasteur Egyetemi Kórház I. sebészeti osztálya az SNP sugárúton. Ez a kiterjedt rekonstrukció megközelítőleg 1 millió eurós invesztíciót igényelt. A felújított osztály átadásán, mely megfelel a 21. századi igényes sebészeti beavatkozások követelményeinek, jelen volt Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter, valamint Lenka Dunajová Družkovská államtitkár is.

„Örülök, hogy az egészségügyi ellátást biztosító osztályaink közül pont a sebészettel kezdtük a modernizációt. Ez egy rendkívül fontos részleg, melyen évente a legtöbb sebészeti beavatkozást végzik.” – nyilatkozta Ľuboslav Beňa, a kórház igazgatója.

Az osztály eredeti helyiségeiből csak a külső falak maradtak meg, minden válaszfalat lebontottak. Teljes cserén esett át a padló, az elektromos vezetékek, valamint az orvosi gázok vezetékei is. A felújítást tavasszal kezdték el és öt hónapig tartott. Az átépítés magába foglalta a levegő cseréjéért és módosításáért felelő légtechnikai berendezés cseréjét is, amely méretét tekintve a monoblokk tetején került elhelyezésre. Ezen kívül a kórház Csehországban és Szlovákiában is az olyan első kórházak közé tartozik, amelyek a rekonstrukciónak köszönhetően a legmodernebb infúzió-adagolókat használják. Az operáción átesett pácienseket 11 ágy várja, amelyek közül egy elkülönített, COVID-19-el való fertőzés esetére. A klinikán évente megközelítőleg 2700 műtétet végeznek és több mint 5200 beteget látnak el.

Forrás, borítókép: UNLP