Szeptember 22-én Kassán is megkezdték a koronavírus omikron-variánsa ellen kifejlesztett vakcinákkal való oltást – derült ki a Louis Pasteur Egyetemi Kórház sajtóközleményéből.

A Rastislav utcai (régi kórház) Oltóközpont minden érdeklődő előtt nyitva áll hétköznaponta 8-tól 14 óráig. A kórház eddig a Pfizer (1., 2., 3., 4. adag) és a Novavax (1., 2. adag) oltott, az emlékeztető (booster) adagokat eddig csak az 50 év feletti személyek kaphatták meg.

„Az egészségügyi minisztérium jelenlegi útmutatásai alapján a Pfizer/Omikron módosított vakcinával is fogunk oltani, hogy bebiztosítsuk a jobb védelmet a jelenleg domináló omikron variánssal szemben. Ezt a vakcinát csak emlékeztető oltásként lehet beadni, tehát 3. vagy 4. adagként.” – nyilatkozta Martin Novotný, az Infektológiai és Utazási Gyógyászati Klinika főorvosának helyettese.

Az egyetemi kórház a Spikevax-Moderna módosított vakcinájával egyelőre nem rendelkezik.

A módosított oltóanyagokat az egyetemi kórházban az első vagy második emlékeztető adagként adják be:

  • 18 év feletti személyeknek
  • a legutolsó adag beadását követő legalább 3 hónap elteltével
  • a COVID-19-en átesett pácienseknek leghamarabb a betegség lefolyását követő 3. hónap elteltével

„A vakcinák az egészséges emberek és a rizikós csoportok számára is elérhetőek, és a COVID-19 ellen Szlovákiában elérhető bármilyen típusú vakcina után be lehet adni őket (kombinálni velük), beleértve a Vaxzevriát (AstraZeneca), a JCOVIDEN-t (Janssen) és a Sputnik-V-t is.” – teszi hozzá M. Novotný.