Kevesebb mint két héttel az önkormányzati választások előtt továbbra sincs közös főpolgármester-jelöltje a jobboldalnak Kassán. Az elmúlt héten a független jelöltként induló Ján Dečo visszalépett a Sieť (Háló) jelöltje, Alena Bašistová javára, akit a Most (Híd) is támogat. Dečo a mai sajtótájékoztatón elmondta, a másik jelölt javára nem lépett volna vissza. Ez a jelölt Rudolf Bauer, akit a KDH, SDKÚ, NOVA, SaS, MKP, KDS, OKS és DS pártok is támogatnak. Egyenlőre sem Bašistová, sem Bauer nem hajlandó visszalépni a másik javára, bár minden érintett hangsúlyozza, tovább folynak még a tárgyalások. Alena Bašistová ma azt sem zárta ki, hogy végül ő lépne vissza Bauer javára, de hozzátette, számára és pártja számára is nehéz lenne meghozni egy ilyen döntést.

„Itt nem csak az én posztomról van szó. Gondolnom kell arra a közel 68 képviselőjelöltre és polgármesterjelöltre, akik a párt színeiben indulnak,” – magyarázta Bašistová, aki szerint az eddig elvégzett felmérések eredményei is azt mutatják, hogy emelkedik a népszerűsége. Hangsúlyozta, pártja és saját elképzelése szerint is elengedhetetlen egy politikai generációváltás.

Eduard Adamčík, a Sieť (Háló) alelnöke közölte, a főpolgármester-helyettesi posztot, vagy a kassai magisztrátus igazgatói posztját kínálták fel Rudolf Bauernek, aki a visszalépésért cserébe ugyanezeket a posztokat kínálta Bašistovának. Adamčík szerint a felmérésekből kiderült, hogy Bauer preferenciái vagy stagnálnak, vagy csökkenő tendenciát mutatnak, ezért is próbálják meggyőzni, hogy lépjen vissza.

Több elemző szerint a kassai jobboldal közös főpolgármester-jelölt keresése a Smer jelöltjének, a főpolgármesteri posztot jelenleg is betöltő, Richard Rašinak kedvez, aki az előzetes közvélemény-kutatások alapján magabiztosan vezet.

Az önkormányzati választások november 15-én zajlanak majd, reggel hét órától este nyolc óráig. A választási kampány hivatalosan október 29-én, szerdán kezdődik és két nappal a szavazás kezdete előtt ér véget, amikor életbe lép a kampánycsend. A főpolgármester és a városrészek polgármestereinek személyén kívül a városi közgyűlés és a városrészek önkormányzatainak összetételéről is a választók döntenek.

(mmi)