A mellrák felismerésére alkalmas ultrahangos berendezést vásárolt a Kelet-szlovákiai Onkológiai Intézet, mely a Rákellenes Liga 41 000 eurós támogatásának köszönhetően tudta beszerezni a műszert. Nataša Džunková, a Kelet-szlovákiai Onkológiai Intézet vezérigazgatója elmondta, Szlovákiában a mellrák a leggyakoribb daganatos megbetegedésnek számít a nők körében, ezért különösen fontos, hogy a betegséget még a korai stádiumban felismerjék. Mint mondta, a Rákellenes Liga 2004 óta rendszeresen hozzájárul az egészségügyi intézmény új műszereinek és eszközeinek beszerzéséhez.

„Tíz év alatt ez 443 611 eurós támogatást jelent, ami óriási segítség,” – szögezte le Džunková.

Az új berendezést az egészségügyi intézmény nőgyógyászati osztályán helyezték el, ahol csak tavaly 300 embert műtöttek meg ezzel a diagnózissal. Džunková azt is elmondta, az emlőrák korai felismeréséhez két diagnosztikai eljárás szükséges. A mammográfiai szűrővizsgálat és az ultrahangos vizsgálat. Szlovákiában évente közel 1800 új esetet regisztrálnak, ebből megközelítőleg 500 ember veszti életét. Nem ritka, hogy a betegség a fiatalabbaknál, így a 30 év alatti nőknél is előfordul.

Az ultrahangos berendezés megvásárlásához szükséges pénz az idei Nárciszok napján gyűlt össze, mely a Rákellenes Liga minden év áprilisában megrendezett országos gyűjtése, melynek bevételéből a daganatos betegségben szenvedőket támogatják. Ľubica Slatina, a szervezet munkatársa elmondta, idén összesen 921 238 eurót sikerült összegyűjteniük. Ebből az összegből Kassán, egy nap alatt 52 288 eurót.

(mmi)