A hetven esztendős, gyönki születésű, de Budapesten élő képzőművész Forster Jakab kassai, miskolci és budapesti városképeiből nyílt tegnap kiállítás a kassai Löffler Múzeum képtárában. A nagy érdeklődéssel övezett tárlatot a kiállító művész – valamint Bitay Levente, kassai magyar konzul és Kolár Péter, a Csemadok elnökének jelenlétében – Milena Gašajová, az intézmény igazgatónője nyitotta meg, aki kiemelte, hogy ez a kiállítás folytatása annak a közös munkának és jó kapcsolatnak, amit Kassa és Miskolc között már a Löffler Múzeum létrejöttekor megalapoztak.

Papp Ferenc, Miskolc város kulturális főtanácsosa azt emelte ki, hogy a bővülő kapcsolatoknak köszönhetően a minap sikerrel rendezték meg a Szabadság 56 – Sloboda 68 CineFest Miskolc Nemzetközi Filmfesztivál kassai napját a Kaszárnya Kultúrparkban, ahol ezen kívül a kárpátaljai képzőművészek általuk is támogatott tárlata is jó visszhangot váltott ki. Meggyőződése, hogy Forster Jakab festőművész Kassáról és Miskolcról e nyáron készített itt kiállított festményei tovább erősítik és elmélyítik az egymás iránti szimpátiát.

Forster Jakabot Kassa épített öröksége 12 kép megfestésére ihlette. Ezek ilyen cím alatt láthatóak: Az Andrássy-palota, A Dóm mögött, A Malom utca, A színház előtt, Napernyők alatt, A Dóm délután, Templomegyüttes, A premontrei templom felé, A Caffe Fontana, Lombok között, Templom és színház, Gazdag gótika.

Miskolci képek: A Diósgyőri vár, A Mindszenti templom felé, A Széchenyi utca, Az Avas alatt, Az Avas oldal, A Déryné utca, Lillafüred, A Városház-tér, A Szinva terasz.

Budapesti képek: A látkép, A várban, Az Andrássy út.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kiállított festményekben ezúttal nem csak gyönyörködni lehet, meg is vásárolhatóak. Érdemes elmondani azt is, hogy Forster Jakab tervbe vette a történelmi Magyarország határon túlra került jelentősebb városainak megfestését. 2013-ban Nagyszebent, 2014-ben Szepsiszentgyörgyöt, Brassót és Segesvárt, 2015-ben Kolozsvárt és Torockót, 2016-ban pedig Kassát festette meg. A kassai tárlat 2016 október 2-ig tekinthető meg.

/sz.gy/