Kassai polgárok -Szabadság gála  címen  a Kassai Thália Színház szervezésében  a Magyar Állami Operaház  fog  fellépni  Kassán. A gálaműsort a Kassai Állami Színházban mutatják be, ami már csak azért is rendkívüli,  hiszen a második világháború óta  ebben a színházban először lépnek közönség elé. Az ötvenhatos forradalomnak emléket állító  műsorban a budapesti  Magyar Állami Operaház  vezető fiatal művészei lépnek fel.

Czajlik JózsefCzajlik József a Thália színház igazgatója

Kerestük az alkalmat, hogy melyik nap lenne a legideálisabb a visszatérésre, és ekkor vetődött fel , hogy  október 23, – az ötvenhatos forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója – lenne a megfelelő időpont, ami ráadásul vasárnapra esik  –  árulta el portálunknak  Czajlik József, a Thália Színház igazgatója.

Az operaház énekeseivel és kórusával  együtt a  kassai Csermely Kórus is fellép majd. Ókovács Szilveszter, A Magyar Állami Operaház főigazgatója  videó üzenetben ismertette a program célját:

Csupa magyar szerzőtől halhatnak majd szép , rövid és mégis közérthető részleteket.

Aczél András, a Magyar Állami Operaház rendezője gazdag repertoárt hoz Kassára:

Erkel Ferenctől a Bánk Bánból illetve a Hunyadiból lesznek részletek továbbá  Kodály Zoltán Székely fonójából és Hári Jánosából, de elhangzik Bartók Béla, Weiner Leó és liszt Ferenc egy-egy műve is.

Az októberi gála műsorra jegyek elővételben  a Thália Színházban vásárolhatók.