Kassától pár kilométerre található Magyarország egyik világhírűvé vált legszegényebb települése Bódvalenke. Még 2009-ben Pásztor Eszter egy budapesti aktivista biztatására, Európából számos cigány művész érkezett a faluba, hogy a házak falára műalkotást fessenek. A projekt 5 éve működik és a freskók száma egyre csak gyarapodik. A faluról készült felvételek meg bejárták a világot. Mind ez egy embernek köszönhető. A helyiek csak Eszter néninek hívják őt, aki a mélyszegénységbe süllyedt romáknak valami reményt adott. A házakra festett színes freskók és az itteni lakosok jósága pedig mindenki lelkébe valami különleges nyomot hagynak.

Pásztor Eszter, aktivista :
“Nagyon előítéletes világban élünk. És általában akik ide jönnek turistaként azok középosztályhoz tartoznak. Na most, mikor ülnek le ők egy cigány asszony asztalához?, Mikor állnak egyáltalán szóba egy cigány emberrel? És akkor eljönnek ebbe a faluba – többnyire ugye rágják a körmüket, jaj Istenem mi lesz velem, feltörik az autómat, kirabolnak , megvernek, mit tudom én?! És akkor azzal találkoznak, hogy nagyon kedves emberek fogadjak őket, tele szeretettel, rengetek humorral, jópofasággal – és aki ide eljön, az megváltozik. Tavaly már olyan 5-6 ezer (közelebb a 6-ezerhe) turistánk volt.”

Akadnak olyanok is, akik nem csak a freskókat csodálják meg, hanem a helyiek megvendégelését is szívesen elfogadják. A totális munkanélküliség közepette ilyesmik juttatják az itteni lakosokat némi plusz pénzhez. A freskók festésén kívül sok munka volt itt. 2009-ben 28 általános iskolás gyermekből 34-en buktak meg. Idén viszont 40-ből csak kettőnek kell pótvizsgáznia! Az, hogy a gyerekek nem kallódnak el, az itt működő Waldorf oktatásnak, és a megannyi szakmai foglakozásnak köszönhető.
A kommunista idők és az agresszívan meghúzott csehszlovák határok sok észak- magyarországi települést – így Bódvalenkét is kilátástalan helyzetbe hozták. Mióta a határok megnyíltak, és új határátkelők épültek, ezek a faluk új esélyt kaphatnak. Pásztor Eszter szerint ehhez mindenképpen ki kell építeni egy turisztikai infrastruktúrát, ami a szegényebb falvak megváltoztatásához nélkülözhetetlen.

 

szerző: Sz.Gy.,  fotó: Németi Robert