Kiemelkedő teljesítményének elismeréséül 11 tudóst és kutatót, fejlesztőt és feltalálót tüntettek ki tegnap Budapesten az Országházban Gábor Dénes-díjjal. Köztük volt Dusza János professzor, a Szlovák Tudományos Akadémia Kassai Anyagkutató Intézetének igazgatóhelyettese is.

Dusza János a szlovákiai professzorok elitjéhez tartozik.
Dusza János a szlovákiai professzorok elitjéhez tartozik.

Kövér László, az Országház elnöke az ünnepélyes díjátadáson mondott méltató beszédében kiemelten hangsúlyozta:

„A tudósok, az idei díjazottak nemcsak megálmodják és megtervezik, majd létrehozzák a jövőt, hanem fel is találják azt, új távlatokat nyitnak meg új eszközökkel, új eljárásokkal, amelyek révén eddig ismeretlen lehetőségekhez juthat a magyar állam, az egész nemzet.“

A kassai Dusza János anyagkutató professzornak az elismerést a korszerű anyagtudomány, kutatás és fejlesztés, valamint a technológiai transzfer rendszerekhez kapcsolódó infrastruktúra kiépítése és az európai kutatási térségbe történő integrációja során, a Visegrádi országokkal együttműködve végzett sikeres munkájáért, publikációs és oktatói tevékenységéért ítélték oda.
Dusza János a Szlovák Tudományos Akadémia elnökségi tagja, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja és a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács elnöke.

Dusza János az új  kassai kutatóközpont építkezésén
Dusza János az új kassai kutatóközpont építkezésén

A Gábor Dénes-díjat 25 évvel ezelőtt alapította a Novofer Alapítvány és azóta 193-an részesültek az elismerésben. Az alapítvány célja a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerése az IT-távközlés, a gépipar, az energetika, a vegyészet-gyógyszeripar, a mezőgazdaság-biotechnológia, az üzleti menedzsment, és a kiemelkedő oktatási teljesítmények területén.

 

szaszak