Az ajtónkon kopogtat már az ősz, sárgulnak a falevelek. A gyermekjátékok az ősz szerves részei, melybe beletartozik a sárkánykészítés, -festés és -eregetés is.

A két sikeres évad után október 11-én (rossz időjárás esetén október 18-án), 13:00 és 17:00 között ismét megrendezésre kerül a Kassai Sárkányeregetés.

Célja, hogy a gyermekek és szüleik szabaidejét egy kis mozgással gazdagítsa. A gyerekek különleges kézügyességet igénylő módszerekkel készítik majd a nem mindennapi sárkányokat. Csak felnőtt felügyelete alatt versenyezhetnek. A versenybe a gyermekek saját készítésű vagy a város által ajándékozott sárkányokkal nevezhetnek be. Az első 100 regisztrált gyermek ingyen sárkányt kap – az első 50 drb egyszerű sárkány, melyeket eregetni lehet, a maradék 50 drb pedig kifestésre van szánva, melyekhez a gyerekek színes ceruzákat és többfajta sárkány összeillesztéséhez szükséges kelléket kapnak majd.

„Érdeklődés esetén a helyszínen megvásárolható a sárkány. A gyerekeknek lehetőségük lesz elkészíteni a saját sárkányukat is az erre kialakított alkotóműhelyben, ahol több fajta sárkányt is készíthetnek, majd ki is festhetik azokat,“ – írta Uhríková Slávka a város honlapján. Az alkotóműhely 13.00-tól 15.30-ig áll majd a versenyzők rendelkezésére, ahol a gyerek számára sárkányfestő-versenyennyel készülnek a szervezők. A nyertesekre értékes és különleges díjak várnak. A Kassai Sárkányeregetés keretén belül nyereménysorsolás és a leghosszabb farkú sárkány rekordkísérlete várja az odalátogatókat. A rendezvény ideje alatt  a jókedvről és a szórakozásról Ujo Ľubo gondoskodik.

„Biztonsági okok miatt szigorúan tilos a sárkányok halászati húron való eregetése. Nagyon vékony, átlátszó, szinte láthatatlan. A sárkány ereszkedésénél súlyos sérüléseket okozhat – megvághatja az arcot vagy a nyakat is. Az akrobatikai sárkányokat csak az arra kijelölt területen lehet majd eregetni, ahol viszont a klasszikusokat nem,“ – mondta Uhríková.
Továbbá szigorúan tilos a részvevőknek a rendezők számára kijelölt területre lépni.

A zsűri a következő kategóriákban fog értékelni:
1. kategória: legszebb sárkány
2. kategória: legmagasabban repülő sárkány
3. kategória: legérdekesebben kifestett sárkány

PROGRAM:

Helyszín: KVP lakótelep, a Koliba Zlatá Podkova feletti rét, a kolostor felett
13.00 – 14.00: a versenyzők regisztrálása
14.00 – 17.00: felkészülés ill. gyakorlás a versenyre, majd sárkányeregetés
kb. 16.00: a verseny kiértékelése, díjátadás, nyereménysorsolás
16.15 – 17.00: Korlátlan sárkányeregetés zenével egybekötve
17.00: a rendezvény vége

További információk a www. kosice.sk honlapon találhatóak.