New York, Milánó, Párizs, Budapest és Prága után idén első ízben Kassán is megrendezik a FashionWeek-et. A rendezvényre október 20-26 között kerül sor. Az őszi divatkollekciókat a Kunsthalle és a Kaszárnya Kultúrpark termeiben mutatják be. Mások mellett JitkaKlett, Beáta Rajsa, Sándor Ida legújabb kollekcióit nézhetjük meg, de kellemes meglepetést okozhatnak a neves ukrán ruhatervezők is. A divatipar irányítóinak az a nem titkolt szándéka, hogy a jövőben Kassa legyen a FashionWeek keleti fővárosa.

„Kassának egyfajta keleti kapuvá kell válnia“ – szögezte le Marián Biľo, a rendezvény igazgatója, majd magyarázatként így folytatta: „ Nyugat Európából ide még szívesen eljönnek az üzleti partnerek, de keletebbre egyelőre félve tekintenek. Ennek ellenére kíváncsiak az ottaniak kreatív ötleteire, a hagyományaik beépítésére a modern irányzatokba. Örömmel közölhetem, hogy már most káprázatos ukrán felhozatallal lepjük meg a szakmát és a közönséget.“

CarolinaBosáková, a Prágai FashionWeek igazgatója és társ-producere kezdetben szkeptikusan tekintett a kassai ötletre, de minekután megtekintette azokat a helyszíneket, melyeket Kassán a 2013-as európai kulturális főváros projekt keretében nyitottak meg, már felvillanyozódott. Elárulta azt is, terveik között szerepel számos rangos verseny megrendezése, melyekkel elsősorban a művészeti iskolák diákjait akarják helyzetbe hozni.

A Kassai FashionWeekdivatbemutatói és a hozzá tartozó koktél partik nyilván nagy érdeklődésre számíthatnak. Fontos kiemelni, hogy a zárónap előtt, október 25-én a Yasmin Hotelben egy jótékonysági gálaestet is rendeznek, melynek bevételét a méhnyakrák elleni küzdelem támogatására ajánlják fel.

Káplár Silvia