Az Európai Mobilitási Hét keretén belül, szeptember 16-tól 22-ig, kedvezményes menetjeggyel utazhatunk Kassa megyében. A kampányban részt vesznek az elővárosi autóbuszok, a Kassai Közlekedési Hivatal és a Szlovák Vasúttársaság személy, valamint regionális expressz vonatai is.

Az Európai Mobilitási Hét célja, hogy propagálja a tömeg-, a gyalogos, illetve a kerékpáros közlekedést az autókkal szemben. Idei témája a Válassz! Válts! Variálj! címszókat kapta. Ahogyan a nevéből is kiderül, célja a bevett sztereotípiák eloszlatása és a sofőrök hozzáállásának megváltoztatása a tömegközlekedés széleskörű lehetőségeinek effektívebb kihasználására, ami természetesen kisebb pénzügyi megterheléssel is jár. (A kampányról bővebben a tavaly megjelent cikkünkben olvashatnak).

„A kampány célja az emberek mozgósítása, motiválása az egészségesebb életmódra, és egyúttal a tömegközlekedési szolgáltatások reklámozása is. Ezek mind a prioritásaink közé tartoznak, ezért is veszünk örömmel részt az Európai Mobilitási Hétben.” – nyilatkozta Rastislav Trnka megyeelnök.

A kampány további célja, hogy megmutassa a megye lakosságának, tömegközlekedéssel is lehet kényelmesen és korszerűen utazni. A klimatizált, Wi-Fi csatlakozási lehetőséggel, illetve GPS követővel ellátott autóbuszok ugyanis egyre gyakrabban jelennek meg az utakon. Ezen kívül az utasok segítségére szolgál az Ubian alkalmazás is, amely által kideríthető az autóbuszok aktuális holléte (ugyanez a funkció elérhető a CP alkalmazásban is).

Kassa Megye Önkormányzata nyomon követi majd az utasok számát, illetve a kapott adatok felhasználásával kiértékeli azt is, mennyire voltak hatással a kedvezményes jegyek az autóbuszok telítettségére. „Az adatok összegyűjtésével elsősorban az elővárosi közlekedés szolgáltatásainak minőségbeli növekedését szeretnénk felmérni. Ezzel egyúttal segítségünkre lehet a járatok sűrűségénének célszerű kialakításához az egyes járásokban.” – tette hozzá Trnka.

Autóbuszok: a kedvezmény minden teljes jegyárat fizető utast érint majd. A jegy megvásárlásánál nem kell külön kedvezményes jegyet kérniük, az úti cél megmondása után a sofőr automatikusan azt fogja adni.

Vonatok: a Szlovák Vasúttársaság a kedvezményes jegyek mellett még ingyenes kerékpárszállítást is kínál – 1 személy/1 kerékpár, azonban hozzáteszik, hogy a kerékpártartók száma korlátozott. Hogyan vásároljunk jegyet?

  • Amennyiben pénztárnál vesszük, jelezzük a jegyeladónak, hogy személy vagy regionális expressz vonattal akarunk utazni
  • Ha olyan megállón szállunk fel, ahol nincs pénztár, vehetünk a kalauztól
  • Internetes vásárlás esetén válasszuk a Týždeň MOB opciót

További információk: www.slovakrail.sk/sk/tyzden-mobility.html

Városi tömegközlekedés: szeptember 22-én, az Autómentes napon ingyenesen utazhatunk minden városi járattal. Az egész hét folyamán 50%-os kedvezménnyel vásárolhatunk hónapos, illetve 3 hónapos bérletet is. A chipkártyával vásárolt jegyek automatikusan olcsóbban lesznek számlázva, míg a klasszikus változatuknál a kedvezményeset kell kiválasztani a jegyautomatákban.

Forrás: Kassai Magisztrátus, ZSSK, DPMK