Egy kassai magyar pedagógus és képzőművész az ország tíz legjobb tanára között

A Global Teacher Prize nevű nemzetközi verseny célja a pedagógusszakmára vonatkozó közvélekedés pozitív irányú megváltoztatása és a pedagógusok társadalmi elismertségének megerősítése.

Az országos döntőbe 300 jelölés érkezett, ebből 100 jelölt töltötte ki a megpróbáltatás erejével bíró jelentkezési kérdőívet. A szakmai zsűri döntése alapján Rácz Noémi, képzőművész, illusztrátor és a Kassai Képzőművészeti Középiskola pedagógusa bekerült a 10 legjobb közé.

Rácz Noémi képzőművészeti szaktantárgyakat és angol nyelvet tanít, szakköröket vezet és amatőrök oktatásával is foglalkozik. Számos innovációval gazdagította a közoktatást: új tantárgyakat és szakirányokat vezetett be az iskolán. Létrehozta a „Grafický duel” nevű nagy népszerűségnek örvendő képzőművészeti versenyt. Tanítványai sikeresen érvényesülnek a munkaerőpiacon, néhányan közülük fényes egyetemi vagy szakmai karriert építettek.

Személyét a nyilvánosság leginkább könyvillusztrátorként ismeri, több nyelven jelentek meg általa illusztrált kötetek, de számos önálló és csoportos kiállításon is bemutatkozott idehaza és külföldön is.

Rácz Noémi az egyetlen magyarajkú jelölt a döntőben.

A verseny győztesét október másodikán hirdetik ki.

Közönségdíj is kiosztásra kerül, nyilvános szavazás alapján, az alábbi címen lehet voksolni:
https://domov.sme.sk/c/20901631/ucitel-slovenska-komu-date-hlas.html

/sz/