A Nagymihályi járásbeli Nagykaposon Kassa megye közreműködésével házak épülnek az idősek és a súlyosan egészség-károsultak számára. Az 1,3 millió eurós beruházás összesen öt épületet foglal magába, amik a Súcit idősek otthona mellett kapnak helyet. A kezdeményezés egyik legnagyobb előnye, hogy a házak lakói az otthonihoz hasonló körülmények között élhetnek majd a hagyományos intézményiek helyett.

Az építési munkálatok még 2020-ban megkezdődtek, az idősek pedig már idén nyáron beköltöztetnek összesen 20 férőhelyet biztosító házakba. Egy ház négy személy befogadására alkalmas, tehát egy szobába két-két lakó kerül majd. Minden szoba fürdőszobával és vécével lesz ellátva, a házakban emellett televízió, légkondicionáló valamint egy közösségi helyiség és konyha is megtalálható lesz. A lakók választhatnak a saját étkezés és az intézmény főépületeben való étkezés között. A beruházás költségeit Kassa megye finanszírozza az Integrált regionális operatív program által.

Rastislav Trnka megyeelnök elmondása szerint a beruházás célja az, hogy az önállóbb idősek egy olyan helyi közösség természetes közegében éljenek, amely kiterjedtebb magánszférát biztosít számukra. Örömére szolgál, hogy a megye az uniós források felhasználásával elősegítheti az idősek életminőségének növelését.

„Egy olyan átlagon feletti szolgáltatás kialakításán dolgozunk az idősek számára, ami a környéken ritkaságszámba megy. Legfőképpen olyan személyeket várunk, akik önállóan el tudják magukat látni és igénylik a magánszférát. A házikókban egy új kommunikációs rendszer bevezetését is tervezzük, amely az ápolók és a betegek közötti interakciót hivatott megkönnyíteni. Ilyenre Kelet-Szlovákiában nincs példa.” – nyilatkozta František Balogh, a nagykaposi Súcit n.o. intézet igazgatója.