Az ukrajnai menekültek elszállásolását ezentúl egy új rezervációs rendszer fogja segíteni, amelyet Kassa Megye Önkormányzata hozott létre. A www.ukrajinaksk.sk weboldalon olyan információk találhatóak meg, mint a megye által biztosított ideiglenes szállóhelyeket használatba vevő személyek száma, a férőhelyek aktuális száma, azon ukránoknak a száma, akik igénybe vették a megyei ingyenes autóbusz közlekedést. Valamint élérhetőséget az információs vonalra, a humanitárius segély-raktárra, illetve a transzparens számlát illető információkat is találhatunk rajta.

Rastislav Trnka megyeelnök elmondása a rezervációs rendszer létrehozására azért volt szükség, mert a menekülteknek túl sokat kell várakozniuk, míg szálláshelyet kapnak valahol. A legtöbben a kassai és nagymihályi aut´´obusz, valamint vasúti pályaudvarokon várakoznak, ami nem megfelelő.

„A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a határon vagy állomásokon várakozó személyeket már helyben tájékoztatják a szálláslehetőségekről. Az önkéntesek az információs pontnál szállást foglalnak számukra az igényeik szempontjából legmegfelelőbb létesítményben.” – magyarázza Trnka

A szálláshely kiválasztásánál olyan szempontokat vesznek figyelembe, mint az egészségügyi ellátás közelsége, az akadálymentes megközelíthetőség, vagy háziállatok. A szállást biztosító létesítmények különböző kategóriák szerint vannak felosztva, ilyen például a megszállás időtartama. Ugyanis van aki rövidtávú és van aki hosszabb távú szállást igényel.

Trnka további elmondása szerint a rezervációs rendszerben jelenleg 23 olyan megyei létesítmény van, amely ingyenes szállást és ellátást kínál a menekültek számára. Tekintve viszont, hogy számos magánszemély és cég kínál fel további szálláshelyeket, a megye kész a kapacitás bővítésére. Emellett a jelenlegi rendszerhez hozzákapcsolnának egy közlekedést bebiztosítandó rendszert is, melynek segítségével az emberek kiválaszthatnák a nekik megfelelőt, legyen az tómegközlekedés vagy egyéni.

Kassa megye jelenleg 23 középiskolai kollégiumban, turistaszállón, tornateremben valamint a természeti iskolák során használt épületekben nyújt szálláshelyet a rászorulók számára. Jelenleg több mint 1100 férőhely áll rendelkezésre, ebből 723 már foglalt.

Forrás, borítókép: Kassa Megye Önkormányzata