Hepatitis C vírussal fertőződtek meg a Luník IX lakótelep lakosai. Az eset kapcsán Marcel Šaňa, a városrész polgármestere is megszólalt:

„Tudomásunk van róla, hogy a lakótelepen hepatitis C-vel fertőzött személyek találhatóak. Ez a hír azonban nem annyira szörnyű, hiszen csak vér, illetve injekciós úton terjed. Azokról a személyekről van szó, akikről tudjuk, hogy drogot használnak és közös tű által terjesztik a fertőzést. Valahogy megpróbáljuk megoldani a problémát, a városrésznek azonban jelenleg sok más gonddal is szembe kell néznie. Tekintve, hogy ez közvetlenül nem fenyegeti az embereket, csak azokat, akik közeli kontaktusban vannak velük, nem fogunk intézkedéseket hozni.” – nyilatkozta.

Ez a vírusos betegség elsősorban a májat támadja meg. Veronika Tarkovská, a Kassai Regionális Közegészségügyi Hivatal fertőző osztályának vezetője szerint több módon is meg lehet fertőződni, ám elsősorban vér útján. Elmondása szerint a megfertőződésre való esélyt leginkább az életstílus és életvitel befolyásolja. A fertőzés megtörténhet közös tűhasználat közben (drogok bevitelénél), tetoválás közben, piercing behelyezése éppen akkupunktúra során is, ha nincsenek betartva az előírt higiéniai feltételek. A vírus emellett szexuális úton vagy közös higiéniai eszközök használata következtében is terjedhet. Maga a betegség inkubációs ideje 180 nap, épp ebben rejlik a veszélye, tekintve, hogy olyan tünetei is lehetnek, mint a fáradtság, étvágytalanság, emésztési nehézségek, gyomorfájdalom, vagy szúró érzés a jobb borda alatt. A legtöbb esetben krónikus gyulladást okoz, amely gyakran vezet májrák kialakulásához is.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében? 

Semmilyen körülmények között se használjunk másokkal közös fogkefét vagy borotvát, illetve ezekhez hasonló eszközöket. A legnagyobb veszélyben természetesen a droghasználók vannak, akiknek a közös tű és fecskendő alkalmazását kell elkerülniük. Veszélyesek lehetnek még a tetováló, illetve kozmetikai szalonok látogatása is, ám erre leginkább a fejlődő, illetve ázsiai országokban kell odafigyelnünk. A vírus ellen jelenleg nem létezik védőoltás.

Pánikra nincs ok

Az esetek mennyisége nem olyan magas, hogy a város lakosainak aggódnia kellene. Erről a város szóvivője, Vladimír Fabian is biztosított: „Kassa városa jelenleg egy lakótelepen sem tart számon magasabb számú fertőzést. Amennyiben ez megváltozna, a közegészségügyi hivatal azonnal kapcsolatba lépne a civil-védelemért felelős referensünkkel, aki a hivatal utasításai alapján meghozná a szűkséges óvintézkedéseket.”  

Forrás: Rádio Košice, borítókép: Pravda