Kassa Megye Önkormányzata a honlapján közzétette az ukrán háborús menekülteket segíteni hívatott szervezetek és intézmények listáját.

Jelenleg ezen, a megye által üzemeltetett diák- és munkásszállók, valamint tornatermek működő ideiglenes szálláshelyként:

 • Turistaszálló, Nám. Slobody 12, Szobránc
  Telefon: 0903 634 751
 • Középiskolai diákszálló, J. Kráľa 25, Nagykapos
  Kontaktná osoba: 0905 449 034
 • Ideiglenes szálláshely, Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskola tornatermében, J. Kráľa 25, Nagykapos
  Telefon: 0905 449 034
 • Turistaszálló, Hlavná 232/14, Szőlőske
  Telefon: 0911 923 249

Önkéntesség

Amennyiben valaki önkéntesként szeretne segíteni, lépjen kapcsolatba Kassa megye Önkéntességi Központjával
Tel. : 0905 601 861
E-mail: dckk@dckk.sk

Az önkéntesek jelenleg az ukrán határon segédkeznek a humanitárius segélynyújtás területén, valamint a háborús menekültek fogadásában az ideiglenes szálláshelyeken.

Ideiglenes szálláshelyet bárki biztosíthat számukra a Kto pomôže Ukrajine oldal segítségével. Főként a gyermekes családoknak van szükségük segítségre. Bárki jelentkezhet, aki otthonában, hotelben, panzióban, turistaszállón vagy bármilyen más szálláshelyen tud helyet biztosítani.

A Kassa megyei határátkelőket illető információk:

A határátkelőket illető aktuális információkról a szlovák belügyminisztérium tájékoztat. Szlovákia területére jelenleg mindenki beléphet, aki a háború elől menekül.

 • Felsőnémeti – Ungvár – közúti határátkelő személy- és teherforgalom számára, jelenleg a gyalogosok számára is nyitva áll, non-stop átjárható
 • Nagyszelmenc – Kisszelmenc – gyalogos és kerékpáros határátkelő, jelenleg non-stop átjárható
 • Tiszacsernyő – Csap – vasúti határátkelő, a személyforgalom jelenleg nem üzemel

Adománygyűjtés

Kto pomôže Ukrajine (Ki segít Ukrajnának) kezdeményezés segítségével bárki küldhet pénzbeli segítséget. Az így begyűjtött pénzösszegek humanitárius segélycélokra, illetve a Szlovákiában maradó ukránok megsegítésére lesznek felhasználva.

Autóbusz-közlekedés

Az ARRIVA Michalovce autóbusztársaság állandó járatot üzemeltet a felsőnémeti határátkelőtől a nagymihályi vasútállomásra. Az autóbuszok kétóránként közlekednek. Szükség szerint más határátkelőkkel bővíthetik a kínálatot.

Ingyenes közlekedés az ukrán állampolgárok számára

Az ukrán állampolgárok Kassa megye helyközi járatain (Arriva, eurobus) ingyenesen utazhatnak, elég felmutatniuk a személyi igazolványukat vagy útlevelüket. Ugyanígy ingyen utazhatnak a Szlovák Vasúttársaság – ZSSK járatain is az egész országban.

Migrációs és információs központ – IOM

A Migrációs és információs központ ingyenes tanácsadást és szolgáltatásokat biztosít az EU-n kívüli országok állampolgárainak. A központot a +421 2 5263 0023 és 0850 211 478 telefonszámokon lehet elérni. Bővebb információ a weboldalukon.

Szlovák külügyminisztérium

Az Ukrajnában tartózkodó szlovák állampolgárok informálását a külügyminisztérium biztosítja be a https://www.mzv.sk/ukrajina oldalon.

Szlovák nagykövetség Kijevben
Mobil: +380 674665618
Email: emb.kiev@mzv.sk

Szlovák főkonzulátus Ungváron
Mobil: +380 503178719
Email: cg.uzhorod@mzv.sk

Információk ukrán nyelven

A szlovák kormány  weboldalt hozott létre az ukránok számára. Itt megtalálhatóak az alapvető információk az iratokról, menedékkérési és munkalehetőségekről, az iskolákról és az egészségügyi ellátásról.