szerkesztő: Filip Orsolya

A Luník IX volt Kassa egyetlen városrésze, ahol a Smer által támogatott Richard Raši jobb eredményt ért el a megyei választásokon, mint független ellenfele Rastislav Trnka.

A főpolgármester a romatelepen összesen 163 szavazatot szerzett, ami 91,6 %-nak felel meg. Trnkára ezzel szemben csak ketten szavaztak, ami 1,11 %-ot jelent.

Érdekességképpen a 2014-es novemberi polgármesteri választásokon a Luník IX volt az egyetlen városrész, ahol Raši ellen 282 és 98 szavazati arányban nyert Rudolf Bauer (KDS- Szlovákia Konzervatív Demokratái (már megszűnt)), a legkomolyabb kihívója.

Raši szombaton annak ellenére is népszerű volt, hogy a lakótelepen a város már 7 lakóházat romboltatott le, azok életveszélyes állapota miatt és még további egyét tervezi. A városrész polgármestere, Marcel Šaňa (Roma Koalíció Pártja) azonban ezt nem tekinti paradox helyzetnek.

Az épületeket nem szabálytalanul rombolják le. A várossal való együttműködésünket pozitívnak értékelem. Sor került itt a hat éve nem működő közvilágítás rendbehozatalára, amely így hozzájárult a lakótelep biztonságosabbá tételéhez.” – mondja a polgármester. Hozzáteszi, hogy míg az urna elé csak 197 lakos járult, ez a szám többszöröse annak, amit az eddigi megyei választásokon mérhettünk. „A lakosoknak elmagyaráztam, hogy ezáltal képesek befolyásolni az egész megye állapotát. Számomra úgy tűnik, hogy a cégek egyre több roma származású alkalmazottat foglalkoztatnak és éppen a megyeelnökök azok, akik még több befektetőt tudnának szerezni.” – magyarázta.

Kassa megye egyetlen más községében sem szerepelt ilyen jól Raši, mint itt. A második legnagyobb számú szavazatot a Szobránci járásban található Szenteske (Svätuš) nevű faluban szerezte, ahol 88,46 %-ot ért el 46 szavazattal. A falu polgármestere, a Smer-es Michal Širochman Raši győzedelmét a „szociális politikával”, valamint az eddigi elnök, a szintén Smer által támogatott Zdenko Trebuľa „regionális politikájával” magyarázza. „A lakosok értékelték a megyei önkormányzat által támogatott útjavításokat. Raši személyesen itt nem járt, de a lakosok találkoztak vele a közeli Székóban (Sejkov).” – magyarázta a falu polgármestere.

Raši Kassán Szentlőrinckén esett el a legtöbb szavazattól, ahol Trnkára 163-an szavaztak, 71,74 %-ot kitéve ezzel. Második legjobb eredményét az Iglói járáshoz tartozó Arnótfalva nevű községben érte el, ahol is 71,42%-ot reprezentáló 45 szavazatot kapott.

Szentlőrincke független polgármestere, Damián Exner azt gondolja, hogy Trnka a „személyes kampányának” köszönhetően tett szert ekkora népszerűségre. Állítása szerint saját maga látta, ahogyan házról házra jár. „A lakosok tetszését valószínűleg emiatt nyerte el, míg Raši főpolgármester úr tudomásom szerint az én hivatali funkcióm alatt egyszer sem járt itt.” – mondta a polgármester.

Ezzel szemben Raši a megye más nagyobb városaiban volt népszerűbb, Nagymihályban 3 155, Iglón 3 349 szavazatot kapott.

Trnka Kassán a legtöbb szavazatot Nyugaton (4 494) valamint az Óvárosban (3 908) kapta. És mivel magyarázza ezt az eredményt? „A kassai szavazók kaptak az általam kínált minőségi programon, valamint megtették a magukét a jelenlegi főpolgármester melléfogásai is” – magyarázta. Azt gondolja továbbá, hogy Raši azért engedhette meg magának a Kassán kívüli hatalmas kampányt, mivel összehasonlíthatatlanul nagyobb összegek álltak a rendelkezésére, mint neki. „Számos falut és várost látogatott meg a megyében, valamint lehetősége volt rengeteg kampánytermék és ajándék szétosztogatására is.” – tette hozzá.

Forrás: Košice:dnes