A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola alsósai június 8-12. között újra erdei iskolában vettek részt. Az idén ismét egy kivételesen szép vidéken, a Tátra keleti oldalán található festői szépségű Zsári-völgyben (Žiarska dolina), a Magura szállóban ütötték fel tanyájukat. A környék mesés volt, jobbról a Bélai-Tátra sziklás ormai, balról a Szepesi-Pieninek lankás hegyvonulatai páratlan kilátást nyújtottak. Hétfőn reggel a gyerekek izgalommal várták az utazást, főleg a kis elsősök örültek, hiszen ők először vettek részt ilyen kiránduláson. Rövid búcsúzkodás után a Szepesi vár felé vették útjukat. A vár ódon falai között a kirándulók történelmi időutazásban vettek részt – megtekintették a korabeli kiállításokat, majd bebarangolták a várudvart és körbejárták az óriási várromot is. Miután a szállóban mindenki birtokába vette a kényelmes szobákat, megtartották a tábornyitást, majd délutáni sétaként bebarangolták a környéket.

Másnap megnézték a közeli Zsár községet, amely híres hagyományőrzéséről. Megtekintették a helyi skanzen állandó népművészeti kiállítását, a hangulatos eredeti faházakat, a falu római katolikus templomát és megcsodálták a gyönyörű népviseleteket. Az árusok legnagyobb örömére a gyerekek megrohamozták közeli ajándékboltot, ahol sikerült is elverni zsebpénzük nagy részét. A délutáni eső nem vette el a táborozók kedvét, társasjátékoztak, azután naplót és képeslapokat írtak. A rövid eső után a puha gyepszőnyeggel borított réten gondtalan játszással töltötték el az időt.

Szerdán mindenki örült az egész napos kirándulásnak. A cél a Magas-Tátra főgerincét észak-kelet felé lezáró Kopa-hágó (Kopské sedlo) volt, ami a Magas-Tátra és a Bélai-Tátra között képezi a természetes határt. A táj változatos volt, a kiterjedt fenyveseket fokozatosan alpesi törpefenyő övezet váltotta fel. Visszafelé menet elidőztek a Nagy-Fehér tónál. Jóleső érzés töltött el mindenkit a kimerítő túra után, hisz állóképességből és kitartásból az egész csapat jelesre vizsgázott. Este frissen vágtak neki a zseblámpás édesség- kincskeresésnek.

Csütörtökön következett a várva-várt sportnap, ahol az ifjú turisták zsákban futásban, célba dobós játékokban, csónakfutásban, labdavezetésben és lufi fújásban mérhették össze ügyességüket. Ebéd után a másik nagy slágerre, a Ki mit tud-ra került sor, amire a gyerekek már hetek óta készültek. A táborozás gyorsan elszaladt, este mindenki összecsomagolt, de  utolsó nap még egy barlangtúrára került sor. A Bélai-barlangban a lélegzetelállító volt rengeteg cseppkőképződményes vízesés és a kristálytiszta tavacskák sokasága.

Remekül sikerült az idén is a máraisok tábora, a közös élmények erősítették az osztályközösségeket, sokat tanultak a természet nyitott könyvéből, amit megtanultak tisztelni és szeretni.

Tóth Mónika