A KGSzT 2016. 11.12-én ünnepelte kerek születésnapját a Kassai Thália Szinházban.

,,kell egy hely, ahol közelebb kerülhetünk egymáshoz, barátokat találunk, ahol az elveszett játékok életre kelnek, és körbe kigyúlnak a fények.“

A KGSzT a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium színjátszó csoportja. Bodon Andrea alapította 1996 tavaszán, a tanárnő két évtizede a társulat vezetője és rendezője. Húsz évvel ez előtt a szavalóversenyre készülődve vetődött fel az az ötlet – Márta Esztivel és Havasi Marival, hogy iskolai színjátszó társulatot hoznak létre. Az egész történet tehát az iskola  könyvtárában kezdődött. Bemutatkozó előadásuk, Presser-Sztevanovity: A padlás című musicale, néhány hónap alatt elkészült. Ekkor a cél az volt, hogy élvezzék, amit csinálnak és az előadások során örömet szerezzenek a nézőknek. A diákok új oldalukat is megmutatták, hiszen a diákszínpad lehetőséget nyújt a művészi hajlamok és a rejtett tehetségek kibontakozására. Hatalmas siker volt. Ez felkeltette a diákok érdeklődését és minden alkalommal elhatározottabb csapat állt össze, hogy tagjai együtt ,,játszhassanak“. Kiderült, hogy ők több egy egyszerű csapatnál, hiszen mindig egyediek tudnak lenni. A két évtized alatt 165 gimnazista állt színészként színpadon, folyamatosan formálódtak, megújultak, fejlődtek. Két dolog viszont nem váltotzott. Bogyi és az ő céltudatos, törekvő mégis alázatos munkájának eredménye: a siker. ,,Már lassan olyan lesz számomra, mint a mindennapi kenyér. Elválaszthatatlan az életemtől.“-nyilatkozta a rendező. A társulat többféle műfajt próbált ki és vitt színpadra. Előadásukban láthattunk hagyományos színdarabot, abszurd műveket, musicaleket és az igazán széleskörű mesejátékokat is. Ez összegezve 12 színdarabot és 13 lírai összeállítást jelent. Két darabot emelt ki a repertoárból Bodon Andrea: ,, Az egyik Mrozek: Özvegyek c. darabja volt, melynek  2009 őszén volt a bemutatója, a másik a legutóbbi színdarabunk, a Három szegény szabólegény.“ Mindkét előadás hat díjat kapot.

Színdarabok: Presser-Sztevanovity:A Padlás 1996, Weöres Sándor: Holdbeli csóonakos 1999, Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika 2002, Heltai Jenő: Az ezerkettedik éjszaka 2004, Slawomir Mrozek: Szerenád 2005, Jevgenyij Svarc: Az árnyék 2006, Zalán Tibor: Vigyázat a tetőn angyalok járnak 2007, Tersánszky Józsi Jenő-Örkény István: Kakuk Marci 2009, Slawomir Mrozek: Özvegyek 2009, Benedek Elek: Bűbájos 2012, Morris Panych: Történet a hetediken 2013, Ködből, csöndből 2015, Három szegény szabólegény 2015.

Lírai összeállítások: ,,Mennek, egyre csak mennek …“1999, ,,Éltem egyszer én, Márai Sándor“ 2000, ,,Nagy szárnyad boritsd ránk virrasztó éji felleg“ 2004, ,,Igy éltem s voltam én hiába“ 2005, ,,Add a kezed“ 2008, ,,Nagy szárnyad boritsd ránk virrasztó éji felleg“ – felújított változat 2009, ,,Éltem gyszer én, Márai Sándor“ – felújított változat 2010, Körforgás 2011, Távolodók 2012, Csiribiri 2013, Etűdök 2014, Ködből, csöndből 2015, Inged kívántam lenni…2016.

A KGSzT rendszeres résztvevője a komáromi Jókai Napoknak és az Egressy Béni Színjátszó Fesztiválnak. Bemutatkoztak számos rendezvényen a legnagyobb deszkákat a budapesti Szkéné Szinház jelentette számukra. Bodon Andreának is köszönhetően a tagok közül heten a szinházi pályát választották. Az elismert előadóművészeket – Havasi Pétert, Básti Andreát, Hundža Tamást, Tóth Károlyt, Cap Júliát, Szűcs Évát és Kovács Mimit a tanárnő indította el a színészek világába. ,,Egyre nő az érdeklődés a KGSzT iránt. Idén több, mint 30-an jelentkeztek a színtársulatba. Elég mozgalmas volt ez az eltelt két és fél hónap szeptembertől, hiszen októberre egy lírai összeállítást kellet készítenünk a sátoraljaújhelyi Édes Anyanyelvünk c. verseny gálájára, egy rövid 56-os  emlékműsort is csináltunk, részt vettünk a Litfesten, azóta pedig a 20 éves ünnepségre készültünk.“-jellemezte Bodon Andrea a jelenlegi helyzetet a társulatban. A színdarabot általában igyekszik a csoport összetételéhez igazítani. Ehhez azonban meg kell ismernie a tagokat. ,,A jövő héttől már erre is sort kerítünk, s majd kiderül, milyen típusú darab lesz a következő.“-mondta a jövőre nézve.

A jubileumi ünneplés olyan volt, mint egy igazi szülinapi buli. Volt Beugró, amely során Havasi Peti, Básti Andi, Tóth Karcsi és Szűcs Évi betegre nevetette a közönséget. Az estet József Attila, kevésbé ismert, de annál tartalmasabb, verseiből összeállított Ködből csöndből című előadás zárta. A zenéről az egész esemény során Kristóf Bálint és Bodnár Attila gondoskodtak. Természetesen voltak köszöntők, szülinapi torta és koccintás, boldog sokat adó és mondó beszélgetések és igazi, színészek között jól ismert felhőtlen hangulat.

EME

Fotók: Horváth Tímea