November 21-én kassai vendégszereplésre érkezik Budapestről a Nemzeti Filharmónikus Zenekar. A világszerte mindenütt elismert szimfonikus együttes Kassán a Művészetek Házában, a Kassai Állami Filharmónikusok koncerttermében lép közönség elé – jelentette be Haraszti Attila, Magyarország Kassai Főkonzulátusának főkonzulja.  A sajtótájékoztatón azt is kihangsúlyozta, hogy mivel erre a zenei eseményre a Szabadság évében kerül sor, ezért ezzel a hangversennyel a filharmónikusok mindenek előtt az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak az emléke előtt kívánnak tisztelegni, ugyanakkor Liszt, Bartók és Kodály zenéjével mindenkit meg akarnak érinteni – és hát lélekben búcsúznak a főigazgatójuktól, karmesterüktől Kocsis Zoltán zongoraművésztől, zeneszerzőtől is, akit a teremtője már nem engedett el Kassára, mert alighanem az égi zenekar szimfóniájának kiterjesztésében van szüksége a zsenijére.

A budapesti Nemzeti filharmonikusok kassai hangversenyüket Kodály Zoltán Galántai táncok című művének előadásával kezdik – annak a zeneszerzőnek az alkotásával, aki a Felvidéken is sok magyar és szlovák népdalt gyűjtött és nem csak kiváló zeneszerző, hanem nagyszerű pedagógus is volt – mindezért az sem nem véletlen, hogy Galánta tiszteletbeli polgárává választották. Felcsendül Kassán Bartók Concertója is. Az est szólistája Báll Dávid lesz, az a magyar zongoravirtuóz, aki rendkívüli tehetségének köszönhetően már 12 éves korában felvételt nyert a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumba. Az ő előadásában hallgathatja majd meg a közönség Liszt Ferenc bravúros I. Esz-dúr zongoraversenyét. Az est folyamán ezeket a Kassán ritkábban hallható műveket a számos díjjal elismert Kovács János karmester vezetése alatt kiváló minőségű előadásban élvezheti majd a közönség.

Mariana Lechmanová, a Kassai Állami Filharmónikosuk menedzsere a sajtónak elmondta, hogy a 48. zenei évadjuknak rendkívüli eseménye lesz a budapesti Nemzeti Filharmónikusok vendéghangversenye , hiszen ez a zenekar több mint kilenc évtizedes története során a világon a legjelentősebb helyszíneken és fesztiválokon szerepelt, melyek sorában említhetjük New Yorkban az Avery Fischer Halt, Tókióban a Suntory Halt, a Birmingham-i Symphony Halt, az aténi Megaront, a brüsszeli Bozar-Centre-t, a romániai Enescu Festivalt, a franciaországi Festival de Colmar-t, vagy a kanári-szigeteki nemzetközi zenei fesztivált is például.

A budapesti Nemzeti Filharmonikusok  Szlovákiában az idén egyedül Kassán adnak hangversenyt. Innen Lengyelországba utaznak, ahol hat városban lépnek közönség elé.

/szaszák/