Három évvel ezelőtt a turisták és az üzletemberek is nagy örömmel fogadták, hogy heti négy alkalommal légiösszeköttetés létesült Kassa és Isztambul között. A növekvő utasforgalom ellenére a Turkish Airliens mégis arra kényszerül, hogy ideiglenesen megszüntesse ezen a vonalon a járatait.

A döntés hátterében a Boing 737 Max típusú repülőgépek szoftverhibájából keletkezett problémák állnak, melyek következtében a múlt év végén az indonéziai Lion Air ilyen típusú gépe zuhant le, 189 ember életét követelve, míg idén márciusban az etióp légitársaság gépével történt hasonló katasztrófa, amelyben 157-en vesztették életüket – köztük négy szlovák állampolgár is.

A Boing 737 Max-nak a légiforgalomból való kiiktatása következtében keletkezett globális válság miatt a Turkisch Airlines 2019. szeptember 1- től ideiglenesen leállítja a Kassa és Isztambul közötti járatait. Azokat a repülőgépeket, amelyek Kassára jártak, átirányítják Európa és a világ nagy repülőtereire, melyeken konkurencia harcot kell vívniuk más légiszállítókkal. Fontos kiemelni, hogy a Kassa-Isztambul légifolyosón nem a problémás Boing 737-es Max típusú gépek szállították az utasokat. Az itt közlekedő Airbas 320-as és a Boing 737-es /de nem Max tipusú – gépeket/ a Turkisch Airlines most azért kénytelen Európa és a világ nagy repülőterein forgalomba állítani, hogy az ott megszerzett pozícióikat a Boing 737 Max gépek leállítása miatt is megtarthassák. Hogy az átmeneti időszak meddig fog tartani, az még kérdéses. A Boing Max 737-esek újra üzembeállításának időpontja továbbra sem ismeretes. Szakvélemény szerint ez év végéig biztosan nem kerül rá sor. Erre leghamarabb várhatóan csak a jóvőév tavaszán, de még inkább nyarán lesz lehetőség.

A Kassa-Isztambul járat ideiglenes megszüntetésének a törökök sem örülnek.  Ahmed az ankarai jogi tanszék hallgatója például az egész nyarat Kassán tölti, mert a mi jogrendszerünket tanulmányozza. A hír hallatára így nyilatkozott portálunknak:

„Törökországból, a fővárosból – Ankarából vagyok. Előszőr Ankarából Isztambulba repültem, majd ott szálltam át az Isztambul-Kassa járatra. Tudom, hogy sokan utaznak Isztambulból Kassára vagy Szlovákia másik részébe. Sajnos ezután az utasok csak Budapestről vagy más európai váráskból érhetik el légi úton Isztambult , ami  valóban hátrány  az itt élőknek. Bár remélem, nem tartós törlésről van szó. Remélem, hogy ha a probléma megoldódik a Turkish Airlines ezt követően újabb repüléseket vezet majd be, mivel az isztambuli reptér fontos, hisz Európából kaput nyit Ázsiába, és a világ minden tájára. De így most Isztambulnak és környékének turisztikai látványosságait is kevesebb szlovákiai fogja megcsodálni, ami szomorú hír nekünk törököknek!“

E váratlan helyzet ellenére a kassai repülőtérről az Austrian Airlines, a lengyel LOT és a České Aerolínie légitársaságoknak, valamint néhány más kisebb légiforgalmazónak köszönhetően továbbra is el lehet jutni a világ minden tájára. Elérhető Tel Aviv, Dubaj, New York, Chicago, Los Angeles, Miami, Tokio, Söul és Peking is. A nyár folyamán pedig charter-járatokon juthatunk el Ciprusra és a görög-szigetekre.

/szaszák/