Hivatalosan is megkezdődött a nyári strandszezon Kassán, ugyanis június 23.-án megnyitotta kapuit a Városi parkban található Rumanova strand.

A forró nyári napokon a strand a város lakosainak és az ide látogatóknak kedvelt pihenőhelye. Tavaly több mint 38 ezer látogató kereste fel, ami közel 15 százalékkal több, mint a sokéves átlag. A szolgáltatások minősége mellett egy 70 napozóágyat befogadó új relaxációs zóna is rendelkezésükre áll, valamint kialakításra került egy kaszkádos fa terasz is.

A relaxációs zóna délnyugati tájolású, amit különösen az egész napos napozás kedvelői értékelnek majd. Emellett a három úszómedence egyikében való felfrissülés utáni pihenésre is szolgál, amelyeket minden nap 25°C – 29°C közötti hőmérsékletre fűtenek.

Három büfé, ingyenes wi-fi és szekrények is rendelkezésre állnak a különböző értéktárgyak tárolására. A Kassai ifjúsági könyvtárral való együttműködésnek köszönhetően a látogatók a könyvekkel teli bibliotékát is használhatják, hogy még élvezetesebbé tegyék a pihenést. Térítés ellenében nyugágyat, asztalt és napernyőt is bérelhetnek.

A költségek, különösen az energiaárak hatalmas növekedése miatt azonban az elmúlt két évben a TEHO, a legtöbb szlovákiai strand üzemeltetője, kénytelen volt változtatni a belépődíjakon. A legutóbbi részleges kiigazításra 2021-ben került sor, idén pedig a jegyárak átlagos emelkedése 1,70 eurót tesz ki. Azonban még ezen kiigazítások sem tükrözik a TEHO vállalat által üzemeltetett strandok üzemeltetésének tényleges költségeit, amelyeket idén Kassa városának 423 200 euróval kellett finanszíroznia.

„Az árlista összeállításakor figyelembe vettük, hogy az árkorrekciók különösen a gyermekek, az idősek és a gyermekes családok esetében legyenek a legalacsonyabbak, illetve az online jegyvásárlás esetén is kedvezményeket kínálunk. A belépődíjakból származó bevétel még csak megközelítőleg sem fedezi a strandok üzemeltetési költségeit. Arra törekszünk, hogy ezeket minőségi szinten tartsuk.” – mondta Štefan Ferencz, a TEHO gazdasági igazgatóhelyettese.

Az időjárástól függően, előreláthatólag június 30.-án megnyílik a Červená Hviezda strand is, amely 1200 fő befogadására alkalmas. Míg az elmúlt szezonban a tetőszerkezet építése miatt a látogatóknak nélkülözniük kellett a legnagyobb, 34,6×21 méteres vízilabda-medencét, addig idén nyáron már korlátozás nélkül lehet majd használni.

A legfiatalabb látogatókat csúszda, szökőkút és ködpermet, valamint homokozó és mászókák is várják. Az idősebbek a 7 fő befogadására alkalmas pezsgőfürdőt vehetik igénybe.

A Rumanová strand a tanév végéig hétköznapokon 12 órától 19 óráig, hétvégén pedig már 21 óráig várja a látogatókat. A nyári szünetben mindkét strand nyitvatartása 9.00 és 19.00 óra között lesz a hét minden napján. Ezen kívül a Rumanová strandon az úszók hétköznapokon kedvezményes, személyenként 3,5 eurós belépődíj fejében igénybe vehetik az úszómedencét reggel 7.45 és 9.00 óra között, valamint este 17.45 és 19.00 óra között. A kedvezményes jegyeket az uszoda honlapján lehet megvásárolni.

Mindkét strand rendelkezik saját honlappal (www.kupaliskorumanova.sk és www.cervenahviezda.sk), amelyeken többek között a látogatók számáról vagy a vízhőmérsékletről lehet tájékozódni. Lehetőség van online jegyvásárlásra is. Ily módon 10 százalékot lehet megtakarítani a helyszínen történő jegyvásárláshoz képest, így elkerülhető a sorban állás is.

Pracu Eszter